• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rast úrokov sa podľa analytikov podpíše pod ďalší pokles záujmu o hypotéky, sprísnili sa aj podmienky pre ľudí nad 40 rokov

Rast úrokov sa podľa analytikov podpíše pod ďalší pokles záujmu o hypotéky, sprísnili sa aj podmienky pre ľudí nad 40 rokov

Úverovanie sa nielenže spomalí, no pre väčšinu populácie sa stáva ťažšie dostupným.

V dôsledku výrazného nárastu úrokových sadzieb pri hypotékach sa úverovanie podľa očakávaní výrazne zabrzdilo. V porovnaní s rekordnými číslami z marca 2022 sa objem nových úverov na jeseň zmenšil zhruba o 60 %.

„S ďalším rastom úrokových sadzieb pri hypotékach bude klesať počet ľudí, ktorí na hypotéku dosiahnu. V ďalších mesiacoch uvidíme klesajúce objemy nových hypoték, ktoré si ľudia budú brať na prvú nehnuteľnosť,“ povedal pre agentúru SITA finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Obdobne situáciu vidí generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslav Valko. Evidujú, že počet sprostredkovateľských úverov sa výrazne znižuje. Tento trend bude podľa neho pokračovať aj v tomto roku.

Zníženie počtu nových úverov

„Zastaví sa až vtedy, keď sa ceny nehnuteľností dostanú na úroveň, ktorú si budú môcť klienti opätovne dovoliť,“ poznamenal Valko. Aj oblastný riaditeľ Sophistic Pro finance Miroslav Jurík predpokladá, že v roku 2023 nastane mierne zníženie počtu nových úverov.

„Úverovanie sa nielenže spomalí, no pre väčšinu populácie sa stáva ťažšie dostupným. Zobrať si hypotéku reálne nebude mať problém iba bonitný klient,“ povedala pre agentúru SITA oblastná riaditeľka Sophistic Pro finance Katarína Strnádlová.

O nájomné byty s podporou štátu je veľký záujem, len za prvé tri hodiny sa zaregistrovali stovky záujemcov

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB) už eviduje viac ako štyritisíc nezáväzných formulárov o nájomné byty určené pre strednú a nižšiu príjmovú skupinu.

Len za prvé tri hodiny od zverejnenia informácií sa zaregistrovalo približne päťsto záujemcov.

Ako agentúra v piatok informovala, 19. januára spustila webstránku najomnebyvanie.gov.sk spolu s formulárom záujmu o byty v systéme štátom podporovaného nájomného bývania.

Veľký záujem

„Tešíme sa tomuto veľkému záujmu o nájomné byty so štátnou podporou a urobíme všetko preto, aby sme umožnili odovzdanie prvých bytov čo najskôr. Všetko však závisí od pripravenosti jednotlivých projektov zo strany investičných partnerov,“ povedal predseda predstavenstva AŠPNB Peter Sekáč.

„Práve číslo uchádzačov za prvých 24 hodín svedčí o potrebe takéhoto modelu bývania na Slovensku a tiež o tom, že ľudia, ktorí síce majú pravidelný príjem, ale hypotéka je pre nich príliš drahá, túto možnosť využijú a vítajú,“ dodal.

Byty na západnom Slovensku

Agentúra momentálne eviduje najviac žiadosti o byty na západnom Slovensku. Polovica záujemcov prihlásených za prvý deň by chcela bývať v Bratislavskom, Trnavskom alebo Nitrianskom kraji. Najmenej žiadateľov sa zaujímalo o nájomný byt na východnom Slovensku, najviac až 31 percent v Bratislavskom kraji.

Spomínaná stránka okrem informácií o tomto systéme poskytuje aj informatívnu kalkulačku s možnosťou vypočítať si, aký príjem musia mať žiadatelia, aby mali nárok na požadovaný byt vo vybranej lokalite. Taktiež sú tam všetky kritériá, ktoré je potrebné splniť, aby bol záujemca o nájomný byt úspešný.

Agentúra komunikuje s investormi

Agentúra v súčasnosti komunikuje s investormi, ktorým vláda schválila v decembri investičné zmluvy, s poisťovňou Kooperativa a spoločnosťou WBG. V nasledujúcich mesiacoch očakáva podanie prvých projektov s nájomnými bytmi na schválenie. Následne bude možná aj záväzná registrácia záujemcov o konkrétny byt.

Pilotný projekt nájomných bytov od dvoch investorov by mal priniesť približne 9-tisíc bytov za 1,5 miliardy eur, agentúra rokuje aj s ďalšími investormi, ktorí majú záujem na Slovensku stavať nájomné byty.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie