• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Rast HDP samosprávnych krajov podľa analýzy súvisí aj investíciami do výskumu či vzdelaním obyvateľov

Rast HDP samosprávnych krajov podľa analýzy súvisí aj investíciami do výskumu či vzdelaním obyvateľov

Analýza ukázala, že mimo Bratislavského samosprávneho kraja je najbohatším krajom Trnavský.

27.7.2021 (Webnoviny.sk) - Rast hrubého domáceho produktu (HDP) súvisí aj s investíciami do výskumu, vzdelania obyvateľov či životného prostredia.

Na utorkovej tlačovej konferencii to povedali predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a analytik projektu Efektívne regióny Michal Ivantyšyn.

Efektivita vplýva na kvalitu škôl

Vychádzali pritom z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálnej reformy (INEKO). Tá zisťovala súvislosť medzi úrovňou HDP v samosprávnych krajoch a investíciami do oblasti výskumu, vzdelania obyvateľov a životného prostredia na škále od 0 do 1, kde 0 znamená absolútne žiadnu súvislosť a 1 znamená absolútnu súvislosť.

Analýza ukázala, že vplyv investícií do výskumu má súvislosť s HDP na úrovni 0,38, do vzdelania obyvateľov na úrovni 0,23 a do životného prostredia na úrovni 0,16.

Analýza ukázala, že mimo Bratislavského samosprávneho kraja je najbohatším krajom Trnavský, ktorý zo všetkých krajov investuje prostriedky do uvedených oblastí najefektívnejšie.

Analýza ukázala, že práve efektivita a množstvo vynaložených finančných prostriedkov má výrazný vplyv na kvalitu škôl. Tá pritom vôbec nesúvisí s geografickou polohou škôl či zastúpením národnostných menšín v nich.

Vplyv životného prostredia

Životné prostredie môže ovplyvňovať úroveň HDP napríklad dopadom na zdravie ľudí. Analýza INEKO ukázala, že vplyvy s negatívnym dopadom na kvalitu ovzdušia majú výrazne lokálny charakter.

V Banskobystrickom samosprávnom kraji vyprodukuje 91 percent všetkých emisií len jeden z najväčších znečisťovateľov, pričom najväčší z nich stojí za 73 percentami všetkých emisií.

Ročné náklady na liečbu astmy v kraji predstavujú približne 10 miliónov eur. Ak by sa kraju podarilo odstrániť emisie iba najväčšieho znečisťovateľa, náklady na liečbu astmy by klesli na dva až tri milióny eur ročne.

Podľa Viskupiča by kraje mali v rámci svojich politík rozhodovať čoraz viac na základe relevantných dát a analýz.

Trnavský kraj vedel ušetriť

Predseda Trnavského samosprávneho kraja podotkol, že práve podobná tvorba komunálnej politiky pomohla jeho kraju dosiahnuť efektívnejšie výsledky, pričom župa minula menej peňazí.

„V rokoch 2014 až 2018 napríklad župa opravila približne pol milióna štvorcových metrov plochy ciest. V rokoch 2019 až 2021 sme opravili 662-tisíc metrov štvorcových ciest, no stálo nás to iba 13 miliónov eur. Rovnako sme ušetrili napríklad na sypačoch, pri ktorých sme vďaka transparentnému výberu získali o triedu lepší sypač za skoro polovičnú cenu,“ povedal Viskupič.

Trnavský samosprávny kraj v roku 2016 nakupoval sypače za 237-tisíc eur. V roku 2020 po dôkladnom nastavení podmienok verejného obstarávania župa kúpila o triedu lepšie sypače za 127-tisíc eur, teda o 110-tisíc eur lacnejšie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie