• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ranné vtáčatá alebo nočné sovy? Vedci zistili, kedy chodiť spávať a vstávať, aby sme sa vyhli depresii

Ranné vtáčatá alebo nočné sovy? Vedci zistili, kedy chodiť spávať a vstávať, aby sme sa vyhli depresii

Už predchádzajúce pozorovacie štúdie dokázali, že ľudia označovaní ako nočné sovy majú až dvojnásobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiou.

To, že spánok je pre telo dôležitý, vedia už malé deti. Aj v tomto prípade však platí, že je veľmi dôležité, aký kvalitný spánok máme, ako dlho zvykneme spávať a ako sa ukazuje, tak aj to, kedy presne ideme spať.

Nová rozsiahla štúdia, ktorej sa zúčastnilo 850-tisíc ľudí, dokazuje, že chronotyp človeka, teda jeho nastavenie vnútorných biologických hodín najmä v súvislosti so spánkom, má výrazný vplyv na riziko vzniku závažnej depresie.

Vedcom z University of Colorado Boulder, biomedicínskho a genomického výskumného centra Broad Institute of MIT a Harvadovej univerzity sa dokonca podarilo zistiť, kedy by mali ľudia ísť spať, ak sa chcú vyhnúť depresii.

O hodinu skôr

Podľa nich ísť spať a prebudiť sa o hodinu skôr ako to väčšina z nás denne robí, znižuje riziko vzniku závažnej depresie o 23 percent. Svoje závery publikovali v odbornom časopise JAMA Psychiatry koncom mája.

Už predchádzajúce pozorovacie štúdie dokázali, že ľudia označovaní ako „nočné sovy“ majú až dvojnásobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiou ako „ranné vtáčatá“, a to bez ohľadu na to, ako dlho spia.


Avšak, keďže samotné zmeny nálad môžu narušiť spánkové vzorce, vedci len ťažko zisťovali, čo je príčina a čo dôsledok. Navyše, skoršie štúdie často vychádzali z malého množstva údajov, prípadne nezohľadňovali enviromentálne faktory.

Kedy ísť spať?

Hlavná autorka novej štúdie a odborná asistentka z Coloradskej univerzity Celine Vetterová už v roku 2018 publikovala výsledky výskumu s 32-tisíc zdravotnými sestrami, u ktorých sa potvrdil rovnaký trend ako v najnovšej štúdii.


U tých, ktoré šli spať skôr a aj vstávali skôr, sa potvrdila o 27 percent menšia pravdepodobnosť vzniku depresie. Otázkou však stále bolo, o koľkej hodine je ideálne si ísť ľahnúť? Aby to Vetterová so svojím tímom zistila, preskúmala naozaj obrovské množstvo ľudí.

V rámci hodnotenia 850-tisíc už predtým zozbieraných genetických informácií z vedeckých databáz skúmala aj 85-tisíc ľudí, ktorí sedem dní nosili snímače spánku, ako aj 250-tisíc takých, s ktorými vyplnila dotazníky aj o preferenciach spánkových zvyklostí.

Aj o 40 percent

Asi tretina z týchto ľudí patrila k tým, čo vstávajú ráno skôr, deväť percent tvorili tí, čo chodia spávať veľmi neskoro. Zvyšok patril k priemeru, to znamená, že väčšinou idú spať o 23:00 a vstávajú o šiestej hodine ráno.


Ich stredný spánkový bod bol teda okolo 3:00 ráno. Získané dáta vedci porovnali s genetickými predispozíciami, ktoré ľudí predurčujú k určitému spánkovému chronotypu a s lekárskymi správami a prieskumami o diagnózach súvisiacich s depresiou.

Ukázalo sa, že ak niekto, kto zvyčajne chodí spať o 1:00 v noci, pôjde spať o polnoci a bude spať rovnako dlho, mohol by znížiť riziko vzniku depresie o 23 percent. Ak by šiel spať o 23:00, znížil by ho približne o 40 percent.

Spoločnosť pre ranné vtáčatá

Za všetkým sú hormóny, ktoré ovplyvňujú náladu. Podľa autorov štúdie zároveň žijeme v spoločnosti, ktorá je skôr určená pre ranné vtáčatá a ľudia, ktorí nimi nie sú majú potom pocit neustáleho tlaku a stresu, ktorý spôsobuje depresiu.


Americkí vedci sa plánujú tomuto výskumu ďalej venovať, aby presnejšie definovali, aký je optimálny čas, kedy chodiť spať. Chcú tiež odhaliť, či by aj ranným vtáčatám pomohlo chodiť spávať ešte skôr, ako uvádza portál Science Daily.

Kým nájdu odpovede na tieto otázky, Vetterová všetkým odporúča: „Udržujte svoje dni svetlé a noci temné. Dajte si rannú kávu na balkóne či terase. Ak môžete, choďte do práce pešo alebo na bicykli a večer stlmte všetku elektroniku.“

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie