• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Putinovi sa nepodarilo zničiť nemecký priemysel, tvrdí Habeck a energetickú krízu chce prekonať do roku 2024

Putinovi sa nepodarilo zničiť nemecký priemysel, tvrdí Habeck a energetickú krízu chce prekonať do roku 2024

Nemecku sa podarilo po krátko mrazivom období v decembri a vďaka zatiaľ teplému januáru udržať stav v zásobníkoch plynu na 90 % ich kapacity.

16.1.2023 (Webnoviny.sk) - Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa vojnou na Ukrajine nepodarilo zničiť nemecký priemysel. Ako referuje spravodajský web CNN, na pondelkovej konferencii to povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

Rozpad priemyslu

„Bol to Putinov plán, spôsobiť rozpad nemeckého priemyslu, ale jeho plán zlyhal,“ povedal Habeck na energetickej konferencii v Berlíne, ktorú organizovali ekonomické noviny Handelsblatt.

Habeck dúfa, že Nemecko prekoná energetickú krízu do roku 2024, a dodal, že vďaka rýchlej výstavbe infraštruktúry pre dovoz plynu sa očakáva, že zásobníky tejto komodity budú plné počas tohto kalendárneho roka aj pre budúcu zimu. To by podľa neho viedlo k „bezpečným a stabilným dodávkam plynu za mierne ceny“.

Zásoby plynu

Situácia by sa však podľa Habecka mohla ľahko zhoršiť.

„Ak teploty klesnú pod nula stupňov Celzia, Nemecko spotrebuje približne jedno percento svojich zásob plynu za deň,“ varoval Habeck a na záver skonštatoval: „Ak budeme mať po zimných mesiacoch primerané zásoby plynu, už nezažijeme minuloročné šialenstvo.“

Británia poskytne Ukrajine tanky Challenger 2 a delostrelecké systémy

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu povedal, že Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine tanky Challenger 2 a delostrelecké systémy. Úrad predsedu britskej vlády vo vyhlásení uviedol, že premiér dodávky sľúbil po sobotňajšom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vyhlásenie nespresnilo, kedy tanky dodajú, ani to koľko ich bude.

Rusko je teroristický štát, vyhlásil Dostál a malo by to oficiálne povedať aj Slovensko, žiadajú poslanci

Skupina poslancov v piatok 13. januára predložila do NR SR návrh uznesenia, ktorým by slovenský parlament vyhlásil Ruskú federáciu za štát podporujúci terorizmus.

Hlavnými iniciátormi návrhu boli Ján Benčík a Peter Osuský z poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS). Informoval o tom v tlačovej správe poslanec z SaS Ondrej Dostál.

Návrh podpísali aj ďalší

Predsedu NR SR Borisa Kollára požiadali, aby návrh uznesenia zaradil na program najbližšej riadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má začať 31. januára.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V navrhovanom uznesení Národná rada SR odsudzuje útoky na civilné obyvateľstvo, civilné ciele, energetickú infraštruktúru, odsudzuje hrozby jadrovými útokmi, ako aj hybridnú vojnu vedenú Ruskou federáciou aj na území Slovenskej republiky.

V návrhu uznesenia sa ďalej píše, že Slovensko neuznáva tzv. referendá, ale naopak, naďalej podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, podporuje vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti za spáchané zločiny a v neposlednom rade vyjadruje vďaku všetkým, ktorí pomáhajú Ukrajincom, Ukrajinkám a Ukrajine.

Pod návrh uznesenia sa podpísali aj Anna Zemanová (SaS), Jaromír Šíbl (Občiansko-demokratická platforma ODP), Kristián Čekovský (ODP), Miroslav Kollár (Spolu - občianska demokracia), Juraj Krúpa (SaS), Alojz Baránik (SaS), Róbert Halák (ODP), Jana Žitňanská (Za ľudí), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Ján Mičovský (ODP), Jarmila Halgašová (SaS), Monika Kozelová (ODP), Juraj Šeliga (Za ľudí) a Mária Kolíková (SaS).

Od útoku uplynie rok

Ako píše vo svojom statuse na sociálnej sieti Dostál, Rusko je teroristický štát, „a je načase, aby to oficiálne povedala aj Slovenská republika“.

Dodal, že podobné uznesenia alebo deklarácie už prijali napríklad Európsky parlament, Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, lotyšský parlament, estónsky parlament, dolná komora českého parlamentu či dolná komora poľského parlamentu.

„Blíži sa prvé smutné výročie začiatku vojenskej agresie ruského autoritárskeho režimu proti demokratickej Ukrajine (aj keď jej skutočný začiatok bol už v roku 2014). Je čas, aby sa k parlamentom európskych demokratických krajín, ktoré pomenúvajú veci pravým menom, pridal aj slovenský parlament,“ dodal Dostál.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie