• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Putin v prejave ku Dňu Ruska vyzval na jednotu a patriotizmus, opäť vzdal poctu cárovi Petrovi Veľkému

Putin v prejave ku Dňu Ruska vyzval na jednotu a patriotizmus, opäť vzdal poctu cárovi Petrovi Veľkému

12.6.2022 (Webnoviny.sk) - Ruský prezident vyzval obyvateľov krajiny, aby boli jednotní a budovali na „hlbokých citoch patriotizmu" a „duchovných základoch", ktoré pretrvávajú počas histórie Ruska. Povedal to v prejave pri príležitosti Dňa Ruska.

Ide o štátny sviatok Ruskej federácie, ktorý v krajine oslavujú od 12. júna 1992 na počesť formálneho schválenia Deklarácie suverenity Ruskej federácie 12. júna 1990. Rusko vtedy vyhlásilo „nezávislosť" od Sovietskeho zväzu.

Putin opäť vzdal poctu Petrovi Veľkému, ktorého tento týždeň už oslavoval vo svojom prejave pri príležitosti 350. výročia narodenia tohto ruského cára.

„Dnes si osobitne naliehavo uvedomujeme, aké dôležité je byť jednotní pre vlasť, pre našu spoločnosť a ľud," povedal Putin. Informuje o tom portál bbc.com.

Vojna na Ukrajine: Západoukrajinské mesto Čortkiv bombardujú Rusi. Na pláži v Odese prišiel o život muž, ktorý stúpil na mínu


V chemickom závode Azot v meste Sjevjerodoneck na východe Ukrajiny po ruskom bombardovaní vypukol požiar. Uviedol to v ukrajinskej televízii guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, podľa ktorého dôvodom požiaru bol únik niekoľkých ton oleja.


Guvernér tiež odmietol tvrdenia proruských separatistov, že Rusi tam obkľúčili 300 až 400 ukrajinských bojovníkov. Hovorí, že závod Azot majú naďalej pod kontrolou ukrajinské sily.

Hajdal tiež počas soboty obvinil Rusko z použitia zápalných zbraní v dedine Vrubivka, ktorá leží juhozápadne od miest Sjevjerodoneck a Lysyčansk. Dodal, že útoky spôsobili rozsiahle škody na civilných zariadeniach.


„Informácia o počte obetí v dedine Vrubivka v okrese Popasna sa ujasňuje,“ napísal Hajdaj v sobotu na komunikačnej platforme Telegram. Dodal, že ruské sily pokračujú v útokoch na Sjevjerodoneck a ničia dôležité priemyselné zariadenia, vrátane železničných staníc a tehelne a sklárne v susednom meste Lysyčansk.


Odpoveď Európskej únie na žiadosť Ukrajiny o prijatie za člena bloku bude hotová do konca budúceho týždňa. Povedala to v sobotu počas návštevy Kyjeva predsedníčka Európskej komisie (EK)Ursula von der Leyenová.

Na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Volodymyrom Zelenským šéfka EK uviedla, že diskusie s ukrajinským lídrom „nám umožnia do konca budúceho týždňa dokončiť posudzovanie,“ či odporučíme Ukrajinu za kandidátsku krajinu na členstvo.


„Urobili ste veľa v posilnení vlády zákona, ale stále sú potrebné reformy, napríklad v boji proti korupcii,“ konštatovala. Zelenskyj sa vyjadril, že „celá Európa je pre Rusko terčom a Ukrajina je len prvou etapou tejto agresie“.


„Preto pozitívna odpoveď EÚ na žiadosť Ukrajiny o členstvo môže byť pozitívnou odpoveďou na otázku, či európsky projekt má vôbec budúcnosť,“ vyhlásil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie