• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Putin uzná nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny

Putin uzná nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny

Ruský prezident podľa vyhlásenia Kremľa povedal lídrom Francúzska a Nemecka, že má v úmysle podpísať dekrét, ktorý regióny uznáva ako nezávislé štáty.

21.2.2022 (Webnoviny.sk) - Ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol uznať nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia a kontrolujú ich proruskí separatisti.

Kremeľ to oznámil vo vyhlásení, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC.

Putin podľa vyhlásenia povedal lídrom Francúzska a Nemecka, že má v úmysle podpísať dekrét, ktorý regióny uznáva ako nezávislé štáty.

Nemecký kancelár podľa slov svojho hovorcu Steffena Hebestreita zdôraznil, že uznanie Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) by bolo „jednostranným porušením“ minských dohôd zo strany Ruska. Putina zároveň vyzval k „okamžitej deeskalácii“ a stiahnutiu vojsk z hraníc s Ukrajinou.

Scholz momentálne po rozhovore so šéfom Kremľa konzultuje situáciu okolo Ukrajiny s „najbližšími partnermi“ vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Macron po telefonáte s Putinom zvolal bezpečnostnú radu štátu.


Európska únia je „pripravená zareagovať“, ak ruský prezident Putin uzná dve samozvané republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.


„Vyzývame prezidenta Putina, aby rešpektoval medzinárodné právo a minské dohody a očakávame, že neuzná nezávislosť Luhanskej a Doneckej oblasti,“ uviedol Borrell po zasadnutí s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa konalo v pondelok v Bruseli. „Sme pripravení reagovať rázne a jednotne, v prípade, že by sa tak rozhodol,“ povedal.

Putin na zasadnutí podľa agentúry AFP priznal, že už nemá pocit, že by mierový plán z Minska, dohodnutý s Francúzskom, Nemeckom a Kyjevom, dokázal vyriešiť ukrajinský konflikt. „Chápeme, že neexistujú žiadne vyhliadky“ na implementáciu mierových dohôd z Minska, povedal Putin podľa AFP na zasadnutí. Podľa agentúry TASS Putin skonštatoval, že rokovací proces o Donbase je v slepej uličke.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie