• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Puigdemont sa vzdal úradom, Španielsko vydalo na katalánskeho exprezidenta zatykač

Puigdemont sa vzdal úradom, Španielsko vydalo na katalánskeho exprezidenta zatykač

Španielsky najvyšší súd tvrdí, že Puigdemont nemá poslaneckú imunitu, ktorá by bránila jeho vydaniu do Španielska.

18.10.2019 (Webnoviny.sk) - Bývalý katalánsky prezident Carles Puigdemont žijúci v exile sa v piatok prihlásil belgickým úradom po tom, ako Španielsko vydalo nový príkaz na jeho zadržanie po odsúdení jeho bývalých kolegov. Jeho kancelária v piatok informovala, že "v sprievode svojich právnikov sa dobrovoľne vzdal belgickým justičným orgánom". Puigdemont zatykač odmieta a je proti akémukoľvek pokusu o jeho vydanie do Španielska. Nateraz nie je jasné, či bývalého katalánskeho lídra stále vypočúvajú alebo zadržiavajú.

Nemá poslaneckú imunitu

Španielsky najvyšší súd tvrdí, že vyšetrujúci sudca informoval belgické justičné orgány, že Puigdemont nemá poslaneckú imunitu, ktorá by bránila jeho vydaniu do Španielska. Vo vyhlásení súdu sa uvádza, že belgické úrady v piatok žiadali o vyjasnenie si tejto otázky.

Puigdemonta v máji zvolili za poslanca Európskeho parlamentu. Avšak sudca Pablo Llarena je toho názoru, že nedisponuje mandátom, pretože neprisahal na španielsku ústavu, ako to vyžaduje španielsky volebný zákon.

Obvinenia zo vzbury

Španielsko žiada o vydanie bývalého katalánskeho prezidenta pre možné obvinenia zo vzbury a sprenevery verejných prostriedkov. Puigdemont sa doteraz vyhýbal vydaniu pobytom v Nemecku a Belgicku, kam ušiel na konci roka 2017 po neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

Katalánsko od pondelka sužujú násilnosti a masové demonštrácie po tom, ako španielsky najvyšší súd odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na pobyt vo väzení v trvaní od deviatich do 13 rokov. Obvinenia z protištátnej činnosti súvisia s ich rolou, ktorú zohrali v rámci hnutia za nezávislosť Katalánska v roku 2017. Medzi odsúdenými sú významní politici z katalánskej vlády, vplyvní aktivisti a ľudia z prostredia kultúry.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie