• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Projekt zelenej prezidentskej kancelárie prináša prvé výsledky, uhlíková stopa je výrazne nižšia

Projekt zelenej prezidentskej kancelárie prináša prvé výsledky, uhlíková stopa je výrazne nižšia

Strecha Karáčoniho paláca dokáže zadržiavať dažďovú vodu, zachytávať oxid uhličitý a regulovať mikroklímu.

22.3.2022 (Webnoviny.sk) - Projekt zelenej prezidentskej kancelárie prináša prvé výsledky. Kancelária prezidenta SR je na ceste k tomu, aby sa do roku 2030 stala prvým uhlíkovo neutrálnym úradom na Slovensku.

Najvýraznejší efekt bol doposiaľ dosiahnutý využívaním elektromobilov a hybridných vozidiel. Vďaka nim klesla uhlíková stopa kancelárie medziročne o 48 percent. Na kompenzáciu emisií z lietania vysadila prezidentka so zamestnancami v roku 2021 1 800 stromov. Informoval o tom hovorca Kancelárie prezidenta SR Martin Strižinec.

Kancelária má pripravených viac ako 20 opatrení, ktorými chce dosiahnuť to, aby bola kancelária environmentálne udržateľná, energeticky efektívna a nebola záťažou pre životné prostredie a klímu.

Na základe účelového energetického auditu boli navrhnuté opatrenia, ako postupne znižovať spotrebu energií v rámci oboch budov prezidentskej kancelárie – teda Prezidentského aj Karáčoniho paláca. Úspory boli dosiahnuté napríklad stlmením osvetlenia Prezidentského paláca, ale aj postupnou revíziou energeticky náročných spotrebičov, ako sú staršie chladničky či tlačiarne. Na streche Karáčoniho paláca sa neskôr plánuje inštalácia fotovoltaických panelov," informuje Strižinec.

Čaputová môže prísť o ďalších voličov, podľa politológa bude prepad jej dôveryhodnosti ešte pokračovať

Prezidentka Zuzana Čaputová nemusí mať ešte pokles dôveryhodnosti za sebou a môže ďalej strácať podporu medzi voličmi. Pre agentúru SITA to povedal politológ Juraj Marušiak.

„Obavám sa, že vzhľadom na to, čo sa deje, určite bude ešte obdobie veľkých konfrontácií, ktoré nás čakajú aj v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine. Môže sa to teda stať. Asi by mala možno nejako lepšie preukázať svoju nadstraníckosť,“ reagoval Marušiak na otázku, či bude pokračovať prepad dôveryhodnosti hlavy štátu.

Prezidentke klesla dôveryhodnosť

Prezidentke Čaputovej dôveruje 42 percent opýtaných a nedôveruje 56 percent. Vyplynulo to z februárového prieskumu agentúry Focus pre reláciu TV Markíza Na telo s Michalom Kovačičom.

V porovnaní s prieskumom z novembra 2021 dôveryhodnosť hlavy štátu poklesla o 10 percent. V septembri 2020 v prieskume Focusu prezidentke pritom dôverovalo 66 percent opýtaných.

Príliš stála na strane vlády

Politológ si myslí, že za poklesom dôvery je celková polarizácia v spoločnosti.

„Jednoznačne sa postavila proti referendu o predčasných voľbách a postavila sa za zmluvu s USA. To jej časť priaznivcov odobralo,“ povedal Marušiak.

Prezidentka začala strácať dôveru počas pandémie koronavírusu.


„Nejakým spôsobom príliš stála na strane vládnej koalície, tak je vnímaná. Keď bola samostatnejšia, mala vyššiu podporu. Svoje urobila aj veľmi ostrá kampaň Smeru. Tá kampaň voči nej je zničujúca. Možno si ju vybrali z dôvodov vysokej popularity ako terč svojej kampane, možno ešte viac ako Hegerovu vládu a Igora Matoviča,“ mienil Marušiak.

Opätovné zvolenie je otázne

Podľa februárového prieskumu Focusu prezidentke najmenej dôverujú voliči opozície. Dôveruje jej 12 percent voličov strany Smer-sociálna demokracia, päť percent Republiky a 32 percent voličov Hlasu-sociálnej demokracie.


Najviac jej dôverujú voliči Progresívneho Slovenska (87 percent), potom voliči Sloboda a Solidarita (85 percent ) a dôveruje jej 79 percent voličov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

Otázkou je, aké šance by mohla mať prezidentka na opätovné zvolenie v roku 2024. Podľa politológa nikto nemôže tušiť, čo sa stane počas nasledujúcich dvoch rokov.


Zatiaľ by tie šance mala mať stále. Bude závisieť od toho, ako sa k jej kandidatúre postavia koaličné strany a či opozícia bude schopná postaviť kandidáta, ktorý by dokázal osloviť širšie spektrum voličov,“ uzavrel Marušiak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie