• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Profesia: Polovica ľudí dostala vlani od svojho zamestnávateľa každý mesiac menej ako 830 eur

Profesia: Polovica ľudí dostala vlani od svojho zamestnávateľa každý mesiac menej ako 830 eur

Medzi východom a západom sú výrazné rozdiely

Polovica ľudí dostane v čistom od svojho zamestnávateľa každý mesiac menej ako 830 eur.

Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk za rok 2020, ktorý patrí spoločnosti Profesia. Slovenský platový medián vlani predstavoval 1081 eur v hrubom. Ide o hodnotu, pri ktorej polovica ľudí zarába menej a polovica, naopak, viac.

Podľa analýzy portálu Platy.sk je na Slovensku desatina Slovákov so základným platom nižším ako 714 eur v hrubom. Táto časť ľudí narába mesačne s čistým príjmom pod 572 eur.

„Bratislavský kraj vyzerá v porovnaní so zostatkom Slovenska ako iná krajina. Iba polovica zamestnancov v hlavnom meste a okolí má základnú mzdu pod 1 500 eur,“ uvádza sa v tlačovej správe. V ostatných regiónoch sú platové pomery výrazne nižšie. Po bratislavskom regióne nasledujú v mzdovom rebríčku Trnavský a Košický kraj.

Medzi východom a západom sú výrazné rozdiely

Najväčšie regionálne rozdiely vidieť medzi bratislavským a prešovským regiónom. V Bratislavskom kraji má základnú mzdu do 800 eur v hrubom iba zhruba šesť percent zamestnancov. V Prešovskom kraji je to až tretina všetkých zamestnancov. Veľké rozdiely vidieť aj pri najlepšie platených pracovníkoch. Plat nad 2 300 eur má v bratislavskom regióne viac ako 16 percent ľudí. V Prešovskom kraji ide o necelé dve percentá zamestnancov.

Analýza portálu Platy.sk pozrela tiež na to, na akých pozíciách sa v roku 2020 zarábalo v priemere najlepšie a najhoršie. Na spodku rebríčka profesií podľa mzdového ohodnotenia nájdeme upratovačku, pomocnú silu do kuchyne, zberačov, krajčírov, šičky, chyžné či vrátnikov. Na vrchole rebríčka pozícií podľa platov sa nachádzajú najmä pozície vo vrcholovom manažmente. Najlepšie zarába generálny riaditeľ. Základný priemerný plat tu predstavuje viac ako 5-tisíc eur. Ďalej je to regionálny či country director, riaditeľ IT, development director či riaditeľ logistiky.

Platy mužov a žien za rovnakú prácu sa stále výrazne líšia, rozdiely môžu byť aj v stovkách eur

Dopad pandémie na prácu je oveľa horší ako počas krízy v roku 2009, o miesto prišli milióny ľudí

Ako si nájsť novú či lepšiu prácu? S týmto uspejete na trhu aj v čase pandémie

Aby sa Rómom pomohlo vymaniť z vylúčenia, je potrebné vynaložiť ďalšie investície na bývanie a zamestnanie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie