• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Pročko z OĽaNO pripravil zákon o hmotnej zodpovednosti politikov. Podľa Kolíkovej je taký zlý, že sa nedá ani opraviť

Pročko z OĽaNO pripravil zákon o hmotnej zodpovednosti politikov. Podľa Kolíkovej je taký zlý, že sa nedá ani opraviť

Návrh o zákaze dúhových vlajok považuje ministerka spravodlivosti za protiústavný.

1.6.2022 (Webnoviny.sk) - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) kritizuje návrh zákona o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov z dielne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorý pripravil poslanec Jozef Pročko.

Návrh akceptuje šikanu

Podľa nej má návrh vážne vecné vady a nemal by byť ani podaný. „Na koaličnej rade o tomto debata bola a ja som k tomu ako rezortný minister nedala súhlas, ako minister, ktorému takáto právna úprava prináleží,“ uviedla v stredu na tlačovej besede.

Mária Kolíková si nevie predstaviť, ako napraviť tento návrh zákona inak, ako urobiť ho odznova. „Je tam množstvo právnych nezmyslov, sú tam pojmy, ktoré nemajú ustálený obsah v rámci právneho poriadku. Návrh dáva priestor aj na rôzne šikanózne návrhy. Návrh musí byť primerane postavený a nemal by odrádzať verejných funkcionárov robiť si svoje úlohy a mal by byť jasne vykonateľný,“ uviedla ministerka.

Gyimesiho homofóbny zákon

K návrhu zákona dala ministerka konkrétne zásadné pripomienky, prečo je v tejto podobe neprijateľný. „Od začiatku tu boli návrhy zo strany OĽaNO takýto návrh pripraviť a ja som pripravená o tom diskutovať. Ale ak príde paragrafové znenie pár hodín pred koaličnou radou, tak je zložité podať k tomu súhlas,“ dodala.

Okrem toho sa vyjadrila aj k návrhu poslanca György Gyimesiho k zákazu dúhových vlajok na verejných budovách. Podľa ministerky je návrh protiústavný a vo svojej podstate vyzýva k porušovaniu základných práv a slobôd, a taktiež vyzýva k neznášanlivosti.

Ústavnoprávny výbor sa chce pohnúť v kauze únosu Kováča ml., ministerka Kolíková má preskúmať možnosti

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) má preskúmať možnosti zlepšenia postavenia a odmeňovania prísediacich na súde a aby sa v zmysle zákona o utajovaných skutočnostiach dala automaticky získať bezpečnostná previerka, a to vo všetkých prípadoch alebo v konkrétnej veci.

Prísediaceho chcú nahradiť sudcom

Ministerka tiež dostala úlohu, aby preskúmala možnosti, že ak sa prísediaci vzdá alebo bude musieť odísť zo senátu, aby bol nahradený sudcom, a nie ďalším prísediacim. Vyplýva to z uznesenia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR (NR SR).

Výbor tak reagoval na skutočnosť, že od zrušenia takzvaných Mečiarových amnestií sa na Okresnom súde Bratislava III vo veci zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny neuskutočnilo ani jedno súdne pojednávanie.

Budeme pokračovať ďalej podľa toho, akým spôsobom nás pani ministerka oboznámi s tým, čo je možné,“ povedal agentúre SITA predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Milan Vetrák (OĽaNO).

Vysoký stupeň utajenia

Ministerka Kolíková na rokovaní výboru v pondelok 23. mája uviedla, že celé konanie sa rozbehlo v roku 2000 a rozhoduje sa podľa starého Trestného poriadku. „Znamená to potrebu prísediacich. S ohľadom na to, aký je tu vysoký stupeň utajenia, je potrebné, aby prísediaci mali rovnako takýto vysoký stupeň utajenia,“ objasnila Kolíková. Práve táto skutočnosť komplikuje začatie pojednávania, keďže súd nemá k dispozícii žiadnych prísediacich z ľudu, ktorí by mali dostatočnú previerku. Získanie previerky od Národného bezpečnostného úradu pritom trvá približne šesť mesiacov.

Poslanec Vetrák povedal, že priamočiare a rýchlejšie by bolo, keby Slovenská informačná služba prehodnotila požiadavku, aby spis pri Mečiarových amnestiách podliehal stupňu utajenia – prísne tajné. „Ak by zmenili stupeň utajenia alebo by povedali, že je to možné odtajniť, tak by sa prísediaci mohli vymenovať veľmi rýchlo,“ uzavrel Vetrák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie