• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Proces mimoriadnej dotácie na ošípané bol nastavený správne, trvá na svojom ministerstvo pôdohospodárstva

Proces mimoriadnej dotácie na ošípané bol nastavený správne, trvá na svojom ministerstvo pôdohospodárstva

Ministerstvo v tlačovej správe vysvetlilo, že pripravilo koncom roka 2021 bežnú schému podpory viazanú na počet ošípaných v chove vo výške 1,5 milióna eur a mimoriadnu podporu vo výške 2 milióny eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) trvá na tom, že celý proces pri nedávno realizovanej mimoriadnej dotácii v sektore ošípaných bol správne nastavený.

Podľa odboru komunikácie nedošlo k žiadnemu zásahu, ktorý by spochybňoval objektívnosť celého postupu.

Najviac dostali najväčšie chovy

Vedenie agrorezortu sa preto na základe faktov z kontroly zásadne ohradzuje voči niektorým z kontextu vytrhnutým informáciám, ktoré boli publikované.

Ministerstvo v tlačovej správe vysvetlilo, že pripravilo koncom roka 2021 bežnú schému podpory viazanú na počet ošípaných v chove vo výške 1,5 milióna eur a mimoriadnu podporu vo výške 2 milióny eur.

Nakoľko v štandardnej výzve prvých päť najväčších chovov odčerpalo 770 560 eur, z čoho dve dánske predstavovali viac ako 500-tisíc eur, bolo nutné nastaviť špeciálnu výzvu výlučne zameranú na podporu malých a stredných chovov.


Z celkovo zapojených subjektov v prvej výzve smerovala až 84 % fariem podpora menej ako 1 000 eur, čo musel agrorezort v druhej výzve napraviť.

Podpora na základe vzorca

Z uvedených dôvodov bola preto pomoc s alokáciou 2 milióny eur smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných.


Podpora bola podľa agrorezortu vypočítaná automaticky na základe vzorca, ktorý pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) ako nezávislá odborná rezortná organizácia.

Hlavným kritériom na výpočet výšky pomoci bolo pásmo zasiahnutia africkým morom ošípaných, v ktorom sa farma nachádza, vplyv pandémie ochorenia COVID-19, počet fariem chovateľa a podiel produkcie umiestnený na slovenskom trhu.

Podporených mimoriadnou výzvou bolo 472 911 kusov ošípaných, ide teda o takmer viac ako 94 % všetkých ošípaných na Slovensku.

Hrozbou je africký mor ošípaných

Rezort zároveň pripomenul, že chovnú ošípanú nie je možné hodnotiť podľa trhovej hodnoty jatočného zvieraťa, ale aj z pohľadu reprodukcie.


Každá reprodukčná prasnica dokáže odchovať v priemere 150 kusov jatočných ošípaných, čím predstavuje trhovú hodnotu 18-tisíc eur.


Dôležité je podľa ministerstva aj to, že ak sa objaví africký mor ošípaných v malom chove, ohrozí to všetky chovy v celom regióne, pretože vírus nerozlišuje farmu podľa veľkosti ani počtu chovaných zvierat.


Z toho dôvodu je nevyhnutné podporiť zabezpečenie všetkých komerčných chovov bez ohľadu na ich veľkosť.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie