• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Prišiel vám podozrivý e-mail či správa od „Slovenskej pošty“? Buďte ostražití, podvodníci opäť útočia

Prišiel vám podozrivý e-mail či správa od „Slovenskej pošty“? Buďte ostražití, podvodníci opäť útočia

Páchatelia využívajú na zasielanie podvodných správ aj emailovú adresu zákazníckeho centra Slovenskej pošty.

9.1.2023 (Webnoviny.sk) - Neznámi páchatelia zneužívajú meno Slovenskej pošty a tiež emailovú adresu customerservice@slposta.sk, prostredníctvom ktorej komunikujú pracovníci zákazníckeho centra a zasielajú občanom podvodné emaily. V tlačovej správe na to upozornila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Cez internet neplaťte nič

Slovenská pošta žiada občanov, aby boli ostražití a prízvukuje, že pošta nikdy nežiada platby ani platobné údaje prostredníctvom emailov, SMS alebo sociálnych sietí.

„Akékoľvek poplatky za zásielky vrátane dobierky klient zaplatí pri preberaní zásielky či už u kuriéra, na pošte, alebo v BalíkoBOXe," vysvetlila Slovenská pošta.

Desiatky podvodných správ

Zaznamenaných bolo už asi 50 podvodných správ, či už prostredníctvom emailov, SMS, MMS, sociálnych sietí alebo telefonátov, ktoré vystupovali pod menom Slovenskej pošty.

Ukážky takýchto falošných správ a emailov si občania môžu pozrieť na webovej stránke pošty https://www.posta.sk/informacie/pozor-na-podvody.

Slovenská pošta oslavuje 50. výročie zavedenia PSČ, vydáva poštový lístok a príležitostnú pečiatku

2. Januára 2023 uplynulo 50 rokov od zavedenia poštových smerových čísel (PSČ). PSČ predstavuje skupinu číslic, slúžiacich na spracovanie poštových zásielok počas distribúcie (od vybrania zásielky po jej dodanie).

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková, podľa ktorej je zo strany odosielateľov zásielok veľmi dôležité uvádzať správne PSČ, pretože každé chybne uvedené číslo môže spôsobiť nesprávne smerovanie zásielky, čo môže mať za následok nesplnenie lehoty prepravy.

Neoddeliteľná súčasť

„PSČ sa používa ako neoddeliteľná súčasť poštovej adresy na našom území od roku 1973. Zavedenie PSČ do adresy sledovalo zjednodušenie smerovania (triedenia) poštových zásielok v distribučnom procese,“ vysvetľuje Dorčáková a dodáva, že PSČ bolo rozhodujúcim článkom pri zavedení automatizovaného spracovania listov vrátane postupného triedenia listov až na doručovacie rajóny.

„Pre územie Slovenska po rozdelení ČSFR zostali tri pásma, označované číslami 8, 9 a 0 ako prvé číslice v PSČ. Prvá číslica 8 v PSČ označuje adresáta v meste Bratislava. Ostatné územie Slovenska používa číslice 9 a 0, pričom 0 je zväčša sever a východ,“ dodala hovorkyňa pošty.

Príležitostná poštová pečiatka

Poštové smerové číslo je územné podľa obvodu pôšt a špecifické podľa poštových priečinkov. Všeobecne je „územné“ PSČ priradené k dodacím poštám pre celé územie, pre ktoré zabezpečujú dodávanie zásielok. Dodávacie obvody pôšt nekopírujú územnosprávne členenie obcí a miest.

Môže byť len jedno pre celú obec, resp. viac obcí, ak dodávanie v nich zabezpečuje len jedna dodacia pošta. V mestách s viacerými dodacími poštami má jedna ulica aj dve PSČ – doručovanie takejto ulice zabezpečujú dve dodacie pošty.

K 50. výročiu zavedenia poštových smerových čísel Slovenská pošta vydáva poštový lístok a príležitostnú poštovú pečiatku. Pečiatka sa bude dať získať od 2. januára v predajni POFIS na Nám. SNP 35 v Bratislave a od 3. januára do 9. januára ju bude možno dostať na Pošte Bratislava 1 na Nám. SNP v Bratislave.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie