• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Prípadov tuberkulózy na Slovensku ubúda, situácia vo svete je však iná a hlásené sú aj úmrtia

Prípadov tuberkulózy na Slovensku ubúda, situácia vo svete je však iná a hlásené sú aj úmrtia

Choroboplodné zárodky tuberkulózy sa šíria kašľom, kýchaním alebo aj pri komunikácii.

Prípadov tuberkulózy (TBC) na Slovensku ubúda, situácia vo svete je však iná. Ako ďalej pri príležitosti Svetového deň tuberkulózy informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, najvyšší podiel chorobnosti na TBC je u nás u detí do piatich rokov.

Posledné štatistiky hovoria o 23 nových prípadoch.

Druhú najpočetnejšiu skupinou tuberkulóznych pacientov tvoria seniori vo veku 60 až 64 rokov, v nej pribudlo 15 nových prípadov.

Pomohlo aj povinné očkovanie

Na Slovensku sa povinne očkovalo proti tuberkulóze do roku 2011, vďaka čomu každoročne počet pacientov s TBC u nás klesá. Svetová zdravotnícka organizácia vo svojej ročenke k tuberkulóze uviedla, že na túto bakteriálnu infekciu naposledy zomrelo 1,5 miliónov ľudí. Medzi rizikové krajiny patria India, Vietnam či Thajsko.

Tuberkulóza si vyžaduje rýchlu liečbu

Choroboplodné zárodky tuberkulózy sa šíria kašľom, kýchaním alebo aj pri komunikácii. Lekárska prax rozlišuje medzi nákazou tuberkulózou a samotným ochorením.


Osoba, ktorá je nakazená, má v tele choroboplodné zárodky, pričom obranné mechanizmy niektorých ľudí dokážu zárodky eliminovať a zabrániť tak prepuknutiu samotného ochorenia. U ľudí so zníženou imunitou sú však obranné mechanizmy na nízkej úrovni, čo zvyšuje riziko prepuknutie ochorenia.


Tuberkulózne ochorenie si vyžaduje rýchlu liečbu, pri ktorej je bezpodmienečne nutné, aby pacient bral lieky pravidelne a podľa odporúčania lekára. Po úspešnej liečbe pacient už o niekoľko týždňov prestáva byť šíriteľom ochorenia a môže sa vrátiť do bežného života.

Pacientov s respiračnými ochoreniami pribúda, ale kto ich má liečiť? Slovensku chýbajú pneumológovia

Na Slovensku akútne chýbajú pneumológovia. Upozornili na to zástupcovia Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti.

Aktuálne máme na Slovensku iba 181 ambulantných pneumológov, pričom záujem o tento odbor u budúcich lekárov je veľmi nízky. Dôvodom sú nízko nastavené platby za výkony zo strany zdravotných poisťovní.

Respiračných ochorení je stále viac

Na tieto ambulancie je pritom v čase pandémie vyvíjaný enormný tlak, nakoľko okrem typických respiračných ochorení ako chronická obštrukčná choroba pľúc či astma, liečia aj veľkú časť pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19.


Diskusiu k tejto téme preto prisľúbil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú medzi desiatimi najčastejšími príčinami úmrtí svetovej populácie až štyri ochorenia dýchacej sústavy, a to práve chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), karcinóm pľúc, tuberkulóza a zápal pľúc.

Výskyt samotných respiračných ochorení z roka na rok stúpa. WHO upozorňuje, že do roku 2030 bude CHOCHP treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete.

Pneumológovia sú dlhodobo preťažení

Pneumológovia sú aj z tohto dôvodu dlhodobo preťažení, starostlivosť o pacientov s respiračnými ochoreniami si vyžaduje pravidelné návštevy u lekára špecialistu a dôsledné kontroly zdravotného stavu pacienta.


V súčasnosti sa však hromadia v ambulanciách pneumológov aj pacienti po prekonaní COVID-19.


Slovensku navyše reálne hrozí, že respiračné ochorenia o pár rokov nebude mať kto liečiť.

Ambulantná sféra pneumológov už niekoľko rokov bojuje s výraznými personálnymi nedostatkami nielen nových lekárov, ale aj sestier.

Lekárov značne ohrozuje COVID

„Okrem lekárov pneumológov nám chýbajú aj zdravotné sestry. Tie musia v ambulanciách zvládnuť aj špecializované úkony, spirometriu, edukáciu pacientov, pretože na toto lekárom kapacita nezostáva,” uvádza predseda Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti a primár oddelenia pneumológie a ftizeológie v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Ivan Solovič.


Mnohí pneumológovia sú zároveň v dôchodkovom veku a budúci lekári o odbor pneumológia a ftizeológia nemajú záujem.


Ide navyše o povolanie značne ohrozené pandémiou. V druhej vlne až 40 % pneumológov prekonalo COVID a viac ako 65 % malo post-covidové príznaky.


Ambulantní lekári z odboru preto volajú po zlepšení odmeňovania v rámci systému platieb zdravotných poisťovní.

Čakacie doby sú v mesiacoch

„Nechceme nič špeciálne, len to o čo bojujeme už pätnásť rokov, o zrovnoprávnenie platieb v porovnaní s ostatnými odbormi. Platby za niektoré pneumologické vyšetrenia, napríklad bronchoskopiu, nedokážu v súčasnosti pokryť ani náklady na výkon samotného vyšetrenia. Sme na definitívnom konci financovania, čo sa špecializovaných odborov týka,” vysvetľuje hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor pneumológia a ftizeológia Marta Hájková.


Vplyvom pandémie a nárastu nových pacientov sa predlžujú aj čakacie doby pacientov na vyšetrenie.


Pacienti si v súčasnosti na odborné pneumologické vyšetrenie počkajú dva až štyri mesiace vo väčšine ambulancií na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie