• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Príjmy Ruska medziročne klesli o tretinu, deficit bol 1,77 milióna rubľov

Príjmy Ruska medziročne klesli o tretinu, deficit bol 1,77 milióna rubľov

Príjmy z ropy a plynu, ktoré sú „chrbtovou kosťou“ ruskej ekonomiky, klesli v porovnaní s januárom minulého roka o 46 %.

6.2.2023 (Webnoviny.sk) - Príjmy do ruského štátneho rozpočtu boli v januári o 35 % nižšie v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022, čo bol posledný mesiac predtým, ako Rusko vyslalo vojakov na Ukrajinu.

Informovalo o tom v pondelok ruské ministerstvo financií.

Ministerstvo tiež uviedlo, že rozpočtový deficit za január bol 1,77 bilióna rubľov, čo je približne 60 % deficitu, ktorý bol plánovaný na celý rok.

Príjmy Ruska z fosílnych palív klesli z miliardy eur denne, Moskva sa na čísla díva skepticky

Sankcie Európskej únie (EÚ) a „cenový strop“ na ruskú ropu stanovený krajinami G7 stoja Rusko podľa odhadov 160 miliónov eur denne. Vo svojej štúdii to uviedlo Centrum pre výskum energie a čistého ovzdušia so sídlom v Helsinkách.

Čísla však ukázali, že Rusko stále získava 640 miliónov eur denne z fosílnych palív. To predstavuje pokles z miliardy eur denne, ktorú Moskva dostávala v čase, keď rozpútala vojnu na Ukrajine.


Rusko môže od 5. februára denne prichádzať o ďalších 120 miliónov eur. Práve v tento deň EÚ zakáže dovoz ruských rafinovaných ropných produktov, ako je motorová nafta. To by znížilo zárobky Moskvy na odhadovaných 520 miliónov eur denne.

Zníženie cenového stropu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že Moskva sa na tieto čísla díva skepticky, a dodal, že Rusko v prípade zníženia cenového stropu „urobí všetko pre ochranu svojich záujmov“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie