• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Prieskum: slovenské firmy oceňujú investície z Nemecka

Prieskum: slovenské firmy oceňujú investície z Nemecka

Prieskum medzi vedúcimi predstaviteľmi slovenských firiem ukázal, že investície z Nemecka sú vítané a považované za prínos pre slovenskú ekonomiku.

19.5.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenské firmy považujú Nemecko za svojho najdôležitejšieho obchodného partnera. Zároveň považujú nemeckých zamestnávateľov za najlepších v Európe. Podnikatelia na Slovensku by tiež uvítali ešte väčší rozvoj slovensko-nemeckých obchodných vzťahov.

Prieskum realizovala agentúra STEM/MARK na vzorke 100 riaditeľov, vedúcich pracovníkov alebo majiteľov technologických firiem. Štúdiu si objednala nemecká skupina Rheinmetall, ktorá sa pripravuje na realizáciu svojich investičných programov na Slovensku.

Investície z Nemecka sú žiadané

56 percent zástupcov slovenských firiem uviedlo, že nemecké spoločnosti považujú za svojich najdôležitejších obchodných partnerov. Číslo bolo ešte vyššie vo výrobnom segmente. Druhé sú české firmy s 25 percentami, ďalej nasleduje Poľsko so 6 percentami.

Každá z opýtaných firiem s viac než 250 zamestnancami si myslí, že slovensko-nemecké obchodné vzťahy sú priaznivé. Rovnaký názor má tiež 65 percent malých podnikov, ktoré zamestnávajú do 50 ľudí.

Podpora ďalšieho prehlbovania vzťahov

Nemecko vedie rebríček krajín, s ktorými chcú slovenskí podnikatelia nadväzovať ešte užšie obchodné vzťahy – ako voľbu číslo jeden ho uviedlo 37 percent firiem. Na druhom mieste je Česká republika s 33 percentami.

Francúzsko uviedlo 16 percent respondentov. Veľkú Britániu ani Švédsko neuviedol v prieskume nikto z vedúcich predstaviteľov oslovených spoločností.

Nemeckí zamestnávatelia sú vnímaní pozitívne

69 percent slovenských podnikateľov označilo nemecké spoločnosti za najlepších zamestnávateľov. V kategórii väčších zamestnávateľov (nad 250 ľudí) má tento názor až 86 percent opýtaných.

Na druhom mieste sa s odstupom umiestnilo Rakúsko s 39 percentami, nasledované Českou republikou s 26 percentami. Spojené kráľovstvo sa umiestnilo na poslednom mieste so 4 percentami.

Úroveň slovensko-nemeckých vzťahov je výborná

80 percent opýtaných slovenských podnikateľov označilo obchodné vzťahy svojej krajiny s Nemeckom za priaznivé alebo veľmi priaznivé. Tento názor prevažoval v odpovediach slovenských podnikov bez ohľadu na ich veľkosť.

81 percent oslovených by privítalo vznik priemyselnej siete v strednej Európe, ktorá by stála na spolupráci lokálnych podnikov so skupinou Rheinmetall.

Pozitívne hodnotenie EÚ aj vzťahov s Maďarskom

Rheinmetall sa pýtal slovenských firiem aj na ich názor na členstvo v EÚ. Pozitívne hodnotí vplyv členstva na vlastné podnikanie až 92 % respondentov. Len traja respondenti sú presvedčení o opaku.

Na otázku, aký majú názor na slovensko-maďarské obchodné vzťahy, odpovedalo 38 percent slovenských vedúcich predstaviteľov podnikov, že sú priaznivé, zatiaľ čo 58 percent ich hodnotilo neutrálne. Iba štyri percentá respondentov sa domnievali, že slovensko-maďarské obchodné vzťahy sú nepriaznivé.

Prečo si Rheinmetall objednal prieskum

"Vynakladáme značné prostriedky na realizáciu našej vízie stredoeurópskej siete obranného priemyslu, ktorá by stála na spolupráci špecializovaných spoločností a zahŕňala formálne aj neformálne výrobné partnerstvá. Zámerom tejto konfederácie je konkurovať etablovaným gigantom na trhu s obrannými systémami. Pre miestne spoločnosti by takáto sieť znamenala významné exportné príležitosti," povedal Oliver Mittelsdorf, viceprezident spoločnosti Rheinmetall pre predaj taktických vozidiel, ktorý zodpovedá za sieť priemyselných partnerstiev na Slovensku, v Česku a Maďarsku.

"Chceli sme poznať názory slovenských podnikateľov na spoluprácu s nemeckými spoločnosťami, ako je tá naša. Výsledky nás potešili a povzbudili," uzatvára Oliver Mittelsdorf.

Prieskum bol realizovaný v období od 22. marca do 1. apríla 2022.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie