• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Priemyselné zväzy oceňujú snahu vlády o stabilitu a predvídavosť, ale chýba priestor pre inovácie

Priemyselné zväzy oceňujú snahu vlády o stabilitu a predvídavosť, ale chýba priestor pre inovácie

Zástupcovia slovenského priemyslu zaznamenali aj nejasnú definíciu zvyšovania podielu nepriamych, majetkových a environmentálnych daní.

20.4.2020 (Webnoviny.sk) - Predstavitelia slovenského priemyslu vítajú, že vláda chce zabezpečiť stabilitu a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, pričom by už nemalo prichádzať k schvaľovaniu dôležitých právnych predpisov bez diskusie s odborníkmi a dotknutými subjektmi.

Kladne hodnotia aj fakt, že chce uplatniť zásadu, aby zákony s vplyvom na podnikateľské prostredie nadobúdali účinnosť vždy k 1. januáru príslušného roka.

"Tešíme sa aj z prísľubu priaznivejších podmienok pre podnikanie s jednoduchými zákonmi a nízkym administratívnym, finančným a regulačným zaťažením a jednoduchším daňovo-odvodovým systémom," zhodnotil ďalej programové vyhlásenie vlády pre agentúru SITA generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

Pozornosť pre domáce firmy

Pozitívne vnímajú aj deklarovanú pozornosť domácim firmám, znižovaniu ich zaostávania za veľkými nadnárodnými firmami v produktivite, pridanej hodnote či generovaní unikátneho know-how.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

"Samozrejme my ako asociácia zastupujúca gro priemyselnej výroby na Slovensku oceňujeme, že vláda bude zohľadňovať skutočnosť, že v hospodárstve Slovenskej republiky má dominantné postavenie priemysel a priemyselná výroba a bude robiť všetko pre udržanie jeho konkurencieschopnosti," doplnil Lasz.

Asociácii však v dokumente chýba väčší priestor a konkrétnejšie rozpracovanie oblasti inovácií. Práve veda, výskum a inovácie sú podľa nej základným predpokladom rozvoja priemyslu, a tým pádom aj podpory slovenskej ekonomiky.

Propagácia povolaní na školách

"Za veľké negatívum považujeme, že v oblasti základného a stredného školstva nie je ani zmienka o príprave na povolanie, kariérnom poradenstve a propagácii povolaní na školách. Pravdou je, že viac ako 60 % žiakov, ktorí dnes prichádzajú na základne školy, bude vykonávať povolania, ktoré zatiaľ neexistujú. Práve preto je dôležité intenzívne prepojenie školstva s trhom práce a praxou," konštatuje generálny sekretár.

V programovom vyhlásení vlády zaznamenali zástupcovia slovenského priemyslu aj nejasnú definíciu zvyšovania podielu nepriamych, majetkových a environmentálnych daní.

"Ak toto opatrenie nebude správne a jasne definované, môže prispieť k neistote podnikateľského prostredia," upozorňujú. Úplne im v ňom podľa nich chýba aj podpora predaja nízko emisných áut a rozvoj infraštruktúry pre túto formu dopravy. Vláda schválila svoje programové vyhlásenie na roky 2020 až 2024 v nedeľu, v pondelok o ňom začala rokovať Národná rada SR.

Viac o téme: Koronavírus

Viac k téme: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), programové vyhlásenie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie