• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Priemerný starobný dôchodok medziročné stúpol a presahuje 500 eur

Priemerný starobný dôchodok medziročné stúpol a presahuje 500 eur

Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vypláca poisťovňa v priemernej výške 406,20 eura. Medziročne ide o nárast o 13,30 eura.

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, na konci júna dosiahla 502,30 eura. Oproti koncu júna minulého roka sa zvýšila takmer o 18 eur.

Popri náraste sumy starobnej penzie medziročne mierne stúpol aj počet jej poberateľov.

Kým vlani v júni dostávalo starobný dôchodok 1 milión 83,9 tisíca penzistov, v júni tohto roka bolo na Slovensku 1 milión 84,2 tisíca starobných dôchodcov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.


Priemerný predčasný starobný dôchodok v porovnaní s júnom minulého roka vzrástol o 43,10 eura na 494,20 eura.


Ku koncu minulého mesiaca ho dostávalo 11,8 tisíca penzistov, čo bolo o 2,7 tisíca osôb menej ako pred rokom. Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 % bol na konci minulého mesiaca na úrovni 224,60 eura. V porovnaní s júnom vlaňajška je tak vyšší o 8 eur.

Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vypláca poisťovňa v priemernej výške 406,20 eura. Medziročne ide o nárast o 13,30 eura. Sociálna poisťovňa ku koncu minulého mesiaca evidovala 228,3 tisíca poberateľov invalidných dôchodkov, čo je oproti júnu minulého roka menej o 5,3 tisíca penzistov.


Dôchodok vyšší ako priemerná mzda? Pre tisíce Slovákov ide o realitu

Starobný dôchodok nad úrovňou priemernej mzdy na Slovensku, teda nad sumou 1 133 eur, dostávalo ku koncu júna minulého roka 4,2 tisíca ľudí. Starobní penzisti, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dôchodok počas minulého roka, poberajú penziu v sume 51,7 percenta svojich predošlých hrubých zárobkov.


Ak teda žiadateľ o penziu zarábal v hrubom 1 100 eur, jeho starobný dôchodok priznaný vlani dosahuje približne 569 eur. Vyplýva to zo správy o sociálnej situácii na Slovensku v roku 2020, ktorú zverejnilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.


Ku koncu minulého roka vyplácala Sociálna poisťovňa 1 699 000 dôchodkových dávok. V porovnaní s koncom roka 2019 išlo o mierny nárast o 642 vyplácaných penzií. Výdavky na všetky dávky dôchodkového poistenia v minulom roku dosiahli takmer 7,8 miliardy eur, čo bolo medziročne viac o 5,5 percenta.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie