• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Príchod automobilky Volvo na Slovensko je podľa analytika výbornou správou, dôvody sú dva (video)

Príchod automobilky Volvo na Slovensko je podľa analytika výbornou správou, dôvody sú dva (video)

Automobilka Volvo postaví závod na výrobu elektromobilov v strategickom priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach.

Príchod piatej automobilky na Slovensko je podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka pre krajinu výbornou správou.

„Ide o veľký objem finančných prostriedkov, ktorý prinesie ekonomický rast, naštartuje investície v dodávateľských firmách, ako aj tvorbu nových pracovných miest – a to všetko najmä s ohľadom na umiestnenie novej automobilky na východe Slovenska,“ priblížil.

Počet vyrobených automobilov na Slovensku by sa vďaka Volvu mohol zvýšiť približne o štvrtinu.

Rast HDP by sa mohol posunúť

Prvé rýchle prepočty podľa Horňáka ukazujú, že samotná investícia by mohla posunúť rast slovenského HDP o jeden percentuálny bod nahor, pričom samotný nábeh výroby by mohol taktiež priniesť percentuálny bod k rastu.

„Hoci Slovensko týmto krokom zvýši svoju závislosť na automobilovom priemysle, je táto správa veľmi pozitívna najmä z dvoch dôvodov,“ pokračoval.

Dva pozitívne dôvody

Prvým z nich je, že fabrika bude umiestnená na východe Slovenska, čo prinesie ekonomický rast a pracovné miesta. Doterajšie skúsenosti a výskumy ukazujú, že jedno pracovné miesto v automobilke vytvorilo na Slovensku ďalších šesť pracovných miest, čo by v tomto prípade prinieslo 15-tisíc až 20-tisíc nových pozícií.


„Druhým dôvodom je zameranie automobilky na elektromobily, ktoré sa považujú za budúcnosť dopravy,“ uzavrel Horňák.

Na novú investíciu reagoval aj ministe práce Milan Krajniak (Sme rodina). „Východ Slovenska má dlhodobo vyššiu nezamestnanosť. Teraz sa nám podarilo dostať obrovskú investíciu priamo do tohto regiónu, ktorá prinesie dobre platené a perspektívne miesta nielen Valalikám a Košiciam, ale celému regiónu,“ napísal na sociálnej sieti.


”Vážim si, že Volvo Cars sa rozhodlo postaviť svoj nový závod práve na Slovensku. Svedčí to o ich dôvere k nám a dôvere v túto krajinu a jej stabilitu. Nový závod Volvo Cars je pre nás významný hneď z dvoch dôvodov. Po prvé, vznikne na východnom Slovensku, čím významnou mierou zlepší sociálnu a ekonomickú situáciu v regióne. Po druhé, v závode sa budú vyrábať len autá na elektrický pohon, čo pre slovenský automobilový priemysel predstavuje perspektívu konkurencieschop­nosti v novej ekologickej ére,” povedal Eduard Heger, predseda vlády SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie