• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Prezidentka Čaputová zaslala Zelenskému sústrastný telegram a uistila ho, že Slovensko zostáva na strane Ukrajiny

Prezidentka Čaputová zaslala Zelenskému sústrastný telegram a uistila ho, že Slovensko zostáva na strane Ukrajiny

Pri tragickej nehode helikoptéry pri meste Brovary zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Anatolijovyč Monastyrskyj.

19.1.2023 (Webnoviny.sk) - V súvislosti s nehodou helikoptéry pri meste Brovary zaslala v stredu 18. januára prezidentka Zuzana Čaputová sústrastný telegram ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Tragická nehoda helikoptéry si vyžiadala obete na životoch a zranených, zahynul pri nej aj ukrajinský minister vnútra Denys Anatolijovyč Monastyrskyj.

Ako informuje v tlačovej správe hovorca prezidentky Martin Strižinec, Zuzana Čaputová v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť v mene občanov Slovenskej republiky rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

„V tejto tragickej chvíli by som Vás chcela uistiť, že Slovensko naďalej ostáva priateľom a podporovateľom Ukrajiny v jej spravodlivom boji pri obrane svojej vlasti,“ napísala v telegrame slovenská hlava štátu.

Keď chceme mier, musíme poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine, vyjadril sa generálny tajomník NATO

Ukrajina potrebuje pokročilejšie zbrane, vyhlásil generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) na Svetovom ekonomickom fóre. Jens Stoltenberg vo švajčiarskom Davose pre televíziu CNN povedal, že spojenci posilňujú svoju pomoc a „keď chceme mier ... musíme poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine“.

V súvislosti s dodávaním tankov Leopard nemeckej výroby, ktorých export z Poľska či Fínska musí odobriť Berlín, sa Stoltenberg vyjadril, že medzi spojencami je „nepretržitý dialóg“. Nemecko už poskytlo pomoc Ukrajine, zdôraznil, no zároveň poznamenal, že je potrebné, aby členovia aliancie dodali sofistikovanejšie zbrane. Nemecko v utorok naznačilo neochotu schváliť zásielky, pokiaľ USA nepošlú svoje vlastné tanky.

Šéf NATO tiež hovoril o havárii vrtuľníka pri Kyjeve, pri ktorej zomrelo 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra. Pre krajinu, ktorá počas vojny trpí, je to „nová tragédia“, uviedol.

Rusko je teroristický štát, vyhlásil Dostál a malo by to oficiálne povedať aj Slovensko, žiadajú poslanci

Skupina poslancov v piatok 13. januára predložila do NR SR návrh uznesenia, ktorým by slovenský parlament vyhlásil Ruskú federáciu za štát podporujúci terorizmus.

Hlavnými iniciátormi návrhu boli Ján Benčík a Peter Osuský z poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS). Informoval o tom v tlačovej správe poslanec z SaS Ondrej Dostál.

Návrh podpísali aj ďalší

Predsedu NR SR Borisa Kollára požiadali, aby návrh uznesenia zaradil na program najbližšej riadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má začať 31. januára.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V navrhovanom uznesení Národná rada SR odsudzuje útoky na civilné obyvateľstvo, civilné ciele, energetickú infraštruktúru, odsudzuje hrozby jadrovými útokmi, ako aj hybridnú vojnu vedenú Ruskou federáciou aj na území Slovenskej republiky.

V návrhu uznesenia sa ďalej píše, že Slovensko neuznáva tzv. referendá, ale naopak, naďalej podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, podporuje vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti za spáchané zločiny a v neposlednom rade vyjadruje vďaku všetkým, ktorí pomáhajú Ukrajincom, Ukrajinkám a Ukrajine.

Pod návrh uznesenia sa podpísali aj Anna Zemanová (SaS), Jaromír Šíbl (Občiansko-demokratická platforma ODP), Kristián Čekovský (ODP), Miroslav Kollár (Spolu - občianska demokracia), Juraj Krúpa (SaS), Alojz Baránik (SaS), Róbert Halák (ODP), Jana Žitňanská (Za ľudí), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Ján Mičovský (ODP), Jarmila Halgašová (SaS), Monika Kozelová (ODP), Juraj Šeliga (Za ľudí) a Mária Kolíková (SaS).

Od útoku uplynie rok

Ako píše vo svojom statuse na sociálnej sieti Dostál, Rusko je teroristický štát, „a je načase, aby to oficiálne povedala aj Slovenská republika“.

Dodal, že podobné uznesenia alebo deklarácie už prijali napríklad Európsky parlament, Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, lotyšský parlament, estónsky parlament, dolná komora českého parlamentu či dolná komora poľského parlamentu.

„Blíži sa prvé smutné výročie začiatku vojenskej agresie ruského autoritárskeho režimu proti demokratickej Ukrajine (aj keď jej skutočný začiatok bol už v roku 2014). Je čas, aby sa k parlamentom európskych demokratických krajín, ktoré pomenúvajú veci pravým menom, pridal aj slovenský parlament,“ dodal Dostál.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie