• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Prezidentka Čaputová si v Osvienčime pripomenula Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Prezidentka Čaputová si v Osvienčime pripomenula Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si spoločnosť každoročne pripomína 27.

27.1.2020 (Webnoviny.sk) - Doba je dnes síce iná a páchatelia používajú iné slová, podstata zla však zostáva rovnaká. Fašizmus je stále prítomný aj v našej spoločnosti.

Konštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý si pripomenula v pondelok v Osvienčime. „Nedovoľme, aby sa niekedy vrátil k moci," vyzvala na sociálnej sieti.

"Prišla som do Osvienčimu, aby som si pripomenula hrôzy fašizmu a vzdala úctu jeho obetiam. Nie je asi silnejší zážitok, ako počuť hovoriť preživších na mieste ich utrpenia. Ožívajú v nich spomienky na peklo, ktorému čelili, ale napriek tomu mám pocit, že v nich nie je zášť. Hlboko sa pred nimi skláňam," napísala v statuse.

Pripomenula, že medzi obeťami holokaustu boli aj desaťtisíce našich spoluobčanov, násilne odvlečených zo slovenských miest a dedín. Ako dodala, na istú smrť ich vtedy poslal ľudácky režim.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo Valné zhromaždenia OSN 1. novembra 2005 na počesť oslobodenia najväčšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau (Osvienčim) v roku 1945. Svet si v tento deň pripomína utrpenie šiestich miliónov Židov, ktorí boli obeťami holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Viac k téme: fašizmus, Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie