• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Prezidentka Čaputová by mala podľa SNS prestať dávať výnimky pre Slovákov na službu v ukrajinskej armáde

Prezidentka Čaputová by mala podľa SNS prestať dávať výnimky pre Slovákov na službu v ukrajinskej armáde

Rusi a Ukrajinci si podľa SNS musia svoje problémy vyriešiť sami.

18.7.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby prestala s dávaním výnimiek pre slovenských občanov na službu v ukrajinskej armáde.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Dávať výnimky Slovákom na boj v ukrajinskej armáde je bezpečnostné riziko. Prezidentka Čaputová ako vrchná veliteľka Ozbrojených síl Slovenskej republiky riskuje, že Slovensko bude vtiahnuté do konfliktu," uviedla v tlačovej správe riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Podľa SNS si Rusi a Ukrajinci musia svoje problémy vyriešiť sami. „Dávať Slovákom povolenia na boj proti Rusom je nezodpovedné. Veríme, že prezidentka stiahne svoje rozhodnutie a neudelí žiadnu výnimku ďalším Slovákom na boj na území Ukrajiny," dodala Škopcová.

Vojna na Ukrajine: Rusi sa presúvajú západným smerom a prezident Zelenskyj odvolával

Ruská armáda podľa ukrajinských predstaviteľov nepretržite presúva vojenskú techniku na západ od Mariupoľa k iným častiam južnej Ukrajiny, v ktorých prebieha ofenzíva ukrajinských síl. „Naďalej zaznamenávame pohyb vojenského vybavenia cez Mariupoľ,“ uviedol poradca starostu okupovaného mesta Petro Andrušenko.


Podľa poradcu starostu v sobotu „veľký konvoj, v ktorom bolo do sto kusov vojenskej techniky, prešiel cez mesto v smere do Zaporižžskej oblasti“. V konvoji boli aj bojové vozidlá pechoty. Informuje o tom portál cnn.com. Niektorí nezávislí analytici sú presvedčení, že Rusi sa presúvajú západným smerom, aby podporili svoje sily, ktoré sa bránia v Chersone po tom, ako sa stali terčom ukrajinského útoku zbraňami ďalekého dosahu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z funkcií odvolal šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú.


Za dôvod označil stovky súdnych stíhaní ich podriadených a zamestnancov iných bezpečnostných zložiek za velezradu a kolaboráciu. „Osobitne, viac ako 60 zamestnancov úradu prokurátorky a SBU zostalo na okupovaných územiach a pracujú proti nášmu štátu,“ povedal Zelenskyj.

„Také množstvo zločinov proti základom bezpečnosti štátu a zaznamenaných spojení medzi ukrajinskými bezpečnostnými silami a ruskými špeciálnymi službami vyvoláva vážne otázky o ich vedení,“ konštatoval Zelenskyj vo videopríhovore.


Šéf európskej diplomacie Josep Borrell tvrdí, že sankcie voči Rusku fungujú, no „požadovaný efekt môže trvať dlho“.


Pripomenul, že do konca roka 2022 vstúpi do platnosti jedno z najdôležitejších reštriktívnych opatrení voči Rusku – ropné embargo, a hoci Moskva si môže nájsť nové trhy, na ktorých bude predávať ropu, bude musieť dávať svojim odberateľom výrazné zľavy.


„Keďže nechceme ísť do vojny s Ruskom, základom sú ekonomické sankcie a podpora Ukrajiny. Naše sankcie začínajú mať efekt a v najbližších mesiacoch bude ešte väčší,“ skonštatoval Borrell. Ruský export do EÚ sa od začiatku invázie na Ukrajinu znížil o 48 percent.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie