• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Prezident Putin varoval EÚ, že dodávky plynu sa môžu ďalej znižovať

Prezident Putin varoval EÚ, že dodávky plynu sa môžu ďalej znižovať

Zľava: Prezidenti Vladimir Putin, Ebráhím Raísí a Recep Tayyip Erdogan po ich rokovaní v iránskom Teheráne. Foto: SITA/AP.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok konštatoval, že Západ si sám môže za to, že sa znížili dodávky zemného plynu európskym zákazníkom a varoval, že by mohli ďalej klesať. Jeho vyhlásenie ešte viac zvýšilo tlak na Európsku úniu (EÚ), ktorá sa obáva, že Rusko by mohlo vypnúť dodávky plynu, aby v zime v Európe vyvolalo ekonomický a politický chaos.

Zastropovanie cien ropy

V Teheráne, kde sa stretol s lídrami Iránu a Turecka, Putin ruským novinárom povedal, že množstvo plynu, ktorý prúdi do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1, ešte viac klesne zo 60 miliónov metrov kubických na 30 miliónov denne, teda asi pätinu jeho kapacity, ak rýchlo nevymenia turbínu.

Dodal, že by mohli spustiť nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2, ktorý sa vôbec nedostal do prevádzky, no poznamenal, že i ten by mal len asi polovicu kapacity, pretože zvyšok sa používa na domáce potreby.

Ruský líder tiež upozornil, že plán Západu v rámci sankcií zastropovať ceny ruskej ropy povedie k destabilizácii globálneho trhu a zvýši ceny.

Embargo na dovoz uhlia

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári už únia uvalila embargo na dovoz ruského uhlia a väčšiny ropy, ktoré by malo vstúpiť do platnosti neskôr v tomto roku, no nezahrnula do neho plyn, pretože od neho 27-členný blok závisí pri napájaní tovární, výrobe elektriny a vykurovaní domov.

Ruská štátom kontrolovaná plynárenská spoločnosť Gazprom však minulý mesiac zredukovala dodávky plynu do Nemecka cez Nord Stream 1 o 60 percent, odvolávajúc sa na technické problémy po tom, ako Siemens poslal do Kanady na generálku turbínu a pre sankcie sa nemohla vrátiť. Kanada a Nemecko sa na jej návrate dohodli, no Putin v utorok tvrdil, že Gazprom stále nedostal potrebné dokumenty.


Gazprom musí podľa ruského lídra koncom júla pre opravy vypnúť ďalšiu turbínu a ak sa dovtedy nevráti tá z Kanady, dodávky plynu sa ešte viac znížia. Ako ďalší dôvod zníženia dodávok poukázal na to, že Ukrajina zatvorila vetvu tranzitného plynovodu, ktorou prúdi ruský plyn na Západ cez územie ovládané Moskvou podporovanými separatistami.

Nemci odmietajú vysvetlenia Rusov a vraj neexistujú žiadne technické problémy, ktoré by bránili v prúdení plynu

Nemecká vláda v pondelok informovala, že turbínu, ktorá sa ocitla v centre obáv o budúcnosť dodávok zemného plynu z Ruska do Európy, mali nainštalovať až v septembri. Opäť tak zopakovala, že podľa nej neexistujú žiadne technické prekážky, ktoré by bránili v prúdení plynu.

Údajné technické problémy

Ruský Gazprom minulý mesiac zredukoval dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 o 60 %. Štátom vlastnená plynárenská spoločnosť to pripísala údajným technickým problémom v súvislosti so zariadením, ktoré partnerská firma Siemens Energy poslala na údržbu do Kanady a v dôsledku sankcií uvalených v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu im ho nemôžu vrátiť.


Kanadská vláda pred týždňom oznámila, že umožní návrat turbíny do Nemecka.

Politický manéver Kremľa


Nemeckí politici však odmietajú ruské tvrdenia o technických problémoch, ktorými vysvetľujú minulomesačné zníženie dodávok plynu cez Nord Stream 1. Rozhodnutie bolo podľa nich politickým manévrom Kremľa s cieľom vyvolať ďalšiu neistotu a zatlačiť na ceny energií.


„Nevidíme žiadne technické dôvody,“ povedala novinárom v Berlíne hovorkyňa ministerstva hospodárstva Beate Baron. „Podľa našich informácií je táto turbína náhrada, ktorá bola určená na použitie v septembri, ale – znovu – robíme všetko pre to, aby sme zabránili všetkým možným výhovorkám na ruskej strane,“ dodala.

Obávajú sa ďalších výhovoriek

Dodávky cez Nord Stream 1 zastavili 11. júla na pravidelnú údržbu. Nemeckí predstavitelia sa však obávajú, že Rusko po ukončení údržby, ktoré je naplánované na štvrtok, dodávky neobnoví. Mohlo by sa pritom podľa nich vyhovoriť na ďalšie technické problémy.


Baron z bezpečnostných dôvodov neuviedla, kde sa turbína momentálne nachádza, no zdôraznila, že európske sankcie sa jej netýkajú a tak nie sú na jej transport potrebné žiadne povolenia od Európskej únie.


Gazprom vytiahol problém s turbínou v uplynulých dňoch hneď dvakrát, pričom v sobotu uviedol, že „formálne kontaktoval“ Siemens Energy, aby im poskytol dokumenty potrebné na transport zariadenia naspäť do Ruska.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie