• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Prešovský kraj prijal ďalších repatriantov, poskytuje naviac ubytovacích možností navrátilcom

Prešovský kraj prijal ďalších repatriantov, poskytuje naviac ubytovacích možností navrátilcom

Prešovský kraj ubytoval na internátoch ďalších repatriantov aj napriek tomu, že niektorí z nich sú nedisciplinovaní a poškodzujú majetok.

29.4.2020 (Webnoviny.sk) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) prijal vo svojich internátoch ďalších navrátilcov zo zahraničia. Do štátom nariadenej karantény putovalo v uplynulých dňoch v rámci štyroch školských zariadení v kraji takmer 250 repatriantov.

Viac o téme Koronavírus

Ako pre agentúru SITA konkretizovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, krajská samospráva eviduje v Poprade 124 ubytovaných, v Bardejove 43, vo Svidníku 40 a vo Vranove nad Topľou 39 repatriantov, ktorí sa vrátili na Slovensko prevažne z Anglicka, Rakúska, Nemecka i Ukrajiny.

Repatrianti poškodzujú zariadenie

Kapacity vyčlenené PSK na ubytovanie repatriantov sú tak opäť takmer plné. „V rámci celého Slovenska sme sa stali lídrom v počte prijatých repatriantov. V prvej vlne, v období Veľkej noci, sme do našich školských internátov a zariadení prijali 330 repatriantov, teraz v aktuálnom stave ich máme 246,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Župan ďalej podotkol, že karanténne centrá sa riadia prísnymi pravidlami, ktoré nie každý z ubytovaných rešpektuje rovnako.

„Väčšina repatriantov disciplinovane plní pokyny všetkých tých, ktorí sa o nich starajú. No nájdu sa medzi nimi aj výnimky a takí, ktorí si nevážia to, čo dostávajú od Slovenska aj od Prešovského kraja. Niektorí nám dokonca odcudzili alebo poškodili zariadenie internátnych izieb, čo mi je ľúto. V drvivej väčšine ale sú to naozaj slušní ľudia, ktorí si uvedomujú, že personál okolo nich robí všetko pre ich dôstojný a bezpečný návrat domov či do práce,“ zdôraznil Majerský.

Veľká vďaka patrí personálu

Zároveň sa poďakoval riaditeľom a zamestnancom zariadení, ale aj dobrovoľníkom - hasičom, samaritánom a Slovenskému Červenému krížu, ktorí sa starajú o repatriantov.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Prešovský samosprávny kraj zabezpečuje pre repatriantov okrem ubytovania aj personál, stravovanie, hygienické balíčky, dezinfekciu priestorov i ďalšie činnosti. Vo vlastnej réžii pomáha aj s ochrannými prostriedkami pre obslužné tímy a dobrovoľníkov.

„Fungovanie týchto karanténnych zariadení zatiaľ financujeme z vlastných prostriedkov. Prešovský kraj ako jeden z mála samosprávnych krajov nielen deklaroval ochotu pomôcť, ale i reálne poskytol kapacity štyroch internátnych zariadení, kde prostredníctvom vlastných zamestnancov zabezpečuje výkon štátom nariadenej karantény. Keďže sa stávame určitým strediskom krízového manažmentu, mali by sme mať refundované všetky náklady spojené s prijímaním a pobytom repatriantov cez jednotlivé ministerstvá,“ dodal Majerský.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, internáty, Koronavírus, repatrianti

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie