• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Premiér Heger sa stretol so zástupcami samospráv, chce s nimi diskutovať pravidelnejšie

Premiér Heger sa stretol so zástupcami samospráv, chce s nimi diskutovať pravidelnejšie

Predseda vlády chce spolu so samosprávami diskutovať napríklad o stavebnom zákone, daňovo-odvodovej reforme či čerpaní eurofondov.

3.6.2021 (Webnoviny.sk) - Premiér Eduard Heger (OĽaNO) plánuje diskutovať so samosprávami pravidelnejšie. Ako uviedol na tlačovej konferencii po úvodnom stretnutí so zástupcami samospráv, fórum na komunikáciu so samosprávami na Slovensku chýba.

To by mohli zaplniť kvartálne stretnutia. Slúžiť majú na to, aby na nich vláda spolu so samosprávami riešila a rozhodovala o veciach, o ktorých sa nedá rozhodnúť na nižšej úrovni.

Priority a otázky

Heger podotkol, že diskusie sa nebojí, keďže podľa neho prinesie tie najlepšie pohľady. „Práve, keď sa pobijú tie najlepšie pohľady, riešenia o to, ktorý z nich bude víťaz, tak opäť víťazí občan. Preto si musíme takúto diskusiu dopriať,“ zhodnotil.

Zároveň priblížil, že cieľom tohto prvého stretnutia nebolo vyriešiť konkrétne veci, ale povedať si priority a pred akými veľkými otázkami stojí Slovensko z krátkodobého, strednodobého aj z dlhodobého hľadiska.

Veľkú reformu samosprávy vníma ako upratanie, respektíve prestavenie kompetencií, ktoré boli dlhé roky opomínané.

SK8 to skúšalo viackrát

Predseda SK8 Jozef Viskupič poznamenal, že združenie sa viackrát pokúšalo o stretnutia na pravidelnej báze medzi samosprávami a vládou.

„Nedávne 15. výročie založenia SK8 a blížiace sa 20. výročie vzniku regionálnej samosprávy sú dobrým východiskom na to, aby sme sa zamysleli nad témou, či existuje politická vôľa a ambícia niečo s reformou verejnej správy urobiť,“ povedal. Doplnil, že nateraz majú prísľub, že vláda sa touto otázkou chce zaoberať.

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera im predseda vlády sľúbil, že akákoľvek legislatíva týkajúca sa samosprávy bude konzultovaná, pripomienkovaná a ich experti sa na nej môžu zúčastniť.

„Je to dôležité pre to, že sa zahrnie do prípravy legislatívy ‚aplikačná prax‘. Premiér to povedal jasne, samosprávy sú tie, ktoré zozbierajú z terénu práve tie problémy, ktoré ťažia ľudí, ktorí toto riešenie potrebujú v rámci aplikačnej praxe,“ uviedol.

Chcú zmierniť rezortizmus

Z pohľadu prezidenta Únie miest Richarda Rybníčka premiér na štvrtkovom stretnutí ukázal, že jed predsedom vlády, ktorý chce zásadnú legislatívu na Slovensku riešiť s nimi.

„Inými slovami sme si povedali, že urobíme všetko preto, aby sme sa pokúsili zmierniť v kľúčových zákonoch štátu rezortizmus. Aby sa nestávalo to, že jednotliví ministri vlády prichádzajú so zásadnými zmenami v legislatíve, ktoré napríklad siahajú do kompetencií vyšších územných celkov alebo územnej samosprávy a snažia sa meniť pomery fungovania verejnej správy na Slovensku,“ objasnil.

Zároveň dodal, že toto chcú s Hegerom dostať do miery, ktorá bude predvídateľná, aby vláda aj samospráva dokázala pripraviť svoj rozpočet.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie