• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Predsedom Rady RTVS zostáva Igor Gallo, do funkcie kandidoval ako jediný uchádzač

Predsedom Rady RTVS zostáva Igor Gallo, do funkcie kandidoval ako jediný uchádzač

Do funkcie bol zvolený na dva roky, konkrétne od 13.

10.2.2021 (Webnoviny.sk) - Predsedom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) ostáva Igor Gallo. V hlasovaní získal zákonom stanovenú dvojtretinovú väčšinu hlasov. Rada o tom rozhodla na svojom stredajšom zasadnutí.

Gallo bol jediným kandidátom na funkciu predsedu. Navrhli ho členovia Rady RTVS Dóra Hushegyiová, Jarmila Mikušová, Martin Kabát a Jozef Chudík.

Podpredsedom je Kákoš

V tajnom hlasovaní získal šesť hlasov, pričom sám nehlasoval.

Za podpredsedu Rady RTVS bol na jej stredajšom rokovaní zvolený Martin Kákoš, ktorého do funkcie navrhol Gallo, Chudík a Hushegyiová.

Za Kákoša hlasovalo šesť ľudí, on sám sa rovnako na hlasovaní nezúčastnil. Kákošove funkčné obdobie sa začne 14. februára a potrvá do 13. februára 2023.

„Myslím si, že Rada svojou doterajšou činnosťou jednoznačne preukázala, že je nezávislým, odborným orgánom dohľadu RTVS, ktorý dokáže odolať akýmkoľvek tlakom a naozaj zastupuje len záujmy divákov a poslucháčov verejnoprávneho vysielateľa. Z tohto pohľadu v tomto chcem pokračovať,“ uviedol pre agentúru SITA Igor Gallo.

Zrkadlo manažmentu RTVS

Zároveň dodal, že chcú „nastavovať zrkadlo“ manažmentu RTVS v záujme zlepšovania samotného verejnoprávneho vysielateľa.

Tu je však potrebné si uvedomiť, že v zmysle zákona o RTVS, má Rada podľa neho celkom slabé kompetencie na to, aby mohla nejakým zásadným spôsobom ovplyvňovať chod verejnoprávneho vysielateľa.

„Tu by som videl možno do budúcnosti, aby zákonodarca zvážil a posilnil model takzvanej silnej Rady,“ priblížil predseda Gallo.

Ako dodal, domnieva sa, že opätovne by sa mohla do budúcnosti otvoriť aj otázka, aby voľba generálneho riaditeľa RTVS prešla do pôsobnosti Rady, tak ako to bolo aj v minulosti.

Piate volebné obdobie

„Bol by som veľmi rád, ale opäť, nie je to v kompetencii Rady, aby sa konečne vyriešilo systémové financovanie RTVS,“ doplnil Gallo s tým, aby sa to neriešilo ad hoc každým rokom a bolo to postavené na svojvôli konkrétnych politikov, respektíve politického zoskupenia, ktoré práve vládne, ale aby to bolo jednoznačne legislatívne zadefinované tak, ako je to vo väčšine civilizovaných krajín.

Programový riaditeľ RTVS Anton Šulík v tejto súvislosti pre agentúru SITA uviedol, že znovuzvolenie Igora Galla ho veľmi neprekvapuje.

„Púšťa sa už do piateho volebného obdobia, čo asi dokazuje to, že je to človek na svojom správnom mieste,“ priblížil Šulík.

„Ja za svoju krátku dobu môžem len povedať, že je veľmi dôležité, aby Rada ostala Radou, aby nebola šanca politicky vstupovať do RTVS, aby bola zachovaná sloboda a tvorba v RTVS,“ doplnil programový riaditeľ telerozhlasu.

Potrebujú doladiť zákon

Dodal, že politici by mali doladiť zákon o verejnoprávnej televízii, v ktorom je podľa neho potrebné doriešiť voľbu generálneho riaditeľa, financovanie RTVS či autonómnosť tejto inštitúcie.

„Aby sa nedalo vstupovať do televízie so svojimi osobnými záujmami, ale aby si udržala verejnoprávnosť a slobodu tvorby,“ upozornil Šulík.

Ako dodal, Rada RTVS kontroluje, monitoruje a vyhodnocuje to, ako televízia pracuje a čo odovzdáva za koncesionárske poplatky.

Viac k téme: Rada RTVS

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie