• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Predsedníctvo SAV podporuje biomedicínske centrum, jeho výsledky nemôžu ovplyvňovať politici

Predsedníctvo SAV podporuje biomedicínske centrum, jeho výsledky nemôžu ovplyvňovať politici

Predsedníctvo SAV vyhlásilo, že Biomedicínske centrum SAV (BMC SAV) je vysoko rešpektovaná vedecká inštitúcia, o čom svedčí aj jej účasť na vývoji vakcíny a v neposlednom rade vyžiadaná pomoc SR pri sekvenovaní pozitívnych testov PCR na nové mutácie vírus

10.4.2021 (Webnoviny.sk) - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyjadruje podporu stanovisku Biomedicínskeho centra SAV (BMC SAV) a upozorňuje na jeho dôležitú úlohu v boji proti pandémii. Informovala o tom hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Vysoko rešpektovaná vedecká inštitúcia

Ako ďalej priblížila, Predsedníctvo SAV vo svojom stanovisku vyhlasuje, že BMC SAV je vysoko rešpektovaná vedecká inštitúcia, o čom svedčí aj jej zapojenie do testovania občanov SR na COVID-19, jej účasť na vývoji vakcíny a v neposlednom rade vyžiadaná pomoc SR pri sekvenovaní pozitívnych testov PCR na nové mutácie vírusu.

Biomedicínske centrum SAV má expertízu v oblasti virológie a používa výlučne vedecké postupy overené v praxi a aj uznané medzinárodnou vedeckou komunitou, vyhlasuje, že vedecká práca a jej výsledky nie sú a nemôžu byť ovplyvniteľné politickými alebo ideologickými požiadavkami vonkajšieho prostredia, a aj preto SAV patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku,“ zdôrazňuje vedenie SAV vo svojom vyhlásení.

O skúškach informovali ministerstvo

BMC SAV sa dôrazne ohradilo voči tvrdeniam ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Centrum to uviedlo vo svojom stanovisku v piatok 9.apríla. Matovič vo svojom vyhlásení v piatok 9. apríla uviedol, že ruská strana sa „cíti byť dotknutá tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny Sputnik V do rúk neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete“.

„Osem zo štrnástich skúšok bolo realizovaných v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov,“ uviedlo centrum v reakcii.

O skutočnosti, že ďalších šesť skúšok bude uskutočnených vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV, bolo podľa centra vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva SR aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „O tom, že výsledky doteraz uzavretých skúšok boli v súlade s normatívnou dokumentáciou výrobcu, už ŠÚKL verejnosť informoval. Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu. BMC SAV konalo v dobrej viere s nadštandardným pracovným nasadením a v celej situácii sa zachovalo profesionálne a korektne,“ doplnilo vo svojom stanovisku centrum.

Viac k téme: COVID-19, Koronavírus, Sputnik V

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie