• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Predseda parlamentu Kollár sa ospravedlnil gréckokatolíckej cirkvi za neprávosti z minulosti

Predseda parlamentu Kollár sa ospravedlnil gréckokatolíckej cirkvi za neprávosti z minulosti

Odhalili pamätnú tabuľu venovanú prešovskému biskupovi, blahoslavenému Petrovi Pavlovi Gojdičovi.

25.5.2020 (Webnoviny.sk) - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) sa oficiálne ospravedlnil gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku za jej protizákonné a nedemokratické postavenie mimo zákon pred 70. rokmi po tzv. Prešovskom sobore.

Urobil tak dnes pred vchodom do leopoldovskej väznice, kde bol po vykonštruovanom procese väznený a kde aj pred 60. rokmi zomrel prešovský biskup, blahoslavený Pavol Peter Gojdič.

Kollárovo ospravedlnenie občanom

Gréckokatolícka cirkev bola podľa Kollára už rehabilitovaná a v minulosti jej bola vrátená aj časť majetku, štátna moc sa jej však za krivdy nikdy oficiálne neospravedlnila.

V histórii nie sú podľa neho len pekné momenty, ale treba sa vysporiadať aj s tými temnými. Ospravedlnenie malo podľa prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babiaka odznieť už dávno.

Predsedovi Národnej rady SR za jeho ústretový krok poďakoval a dodal, že knihu histórie v tejto záležitosti už možno zatvoriť. Boris Kollár sa tiež ospravedlnil všetkým slovenským občanom, ktorým štátna moc odňala práva, ukradla majetok, zbavila ich dôstojnosti a vzala im to najcennejšie, život.

Odhalená pamätná tabuľa

Prešovský sobor (zhromaždenie) bola akcia zorganizovaná komunistami, počas ktorej bola rozpustená gréckokatolícka cirkev v Československu. Veriaci sa mali automaticky stať príslušníkmi pravoslávnej cirkvi. Odohral sa 28. apríla 1950 v Prešove a bol súčasťou boja proti katolíckej cirkvi, ktorej bola gréckokatolícka súčasťou. Mnohí kňazi a biskupi tejto cirkvi skončili vo väzení.

Pri vstupnej bráne do leopoldovskej väznice v pondelok predseda parlamentu Boris Kollár, prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak a podpredseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Igor Rintel spoločne odhalili pamätnú tabuľu venovanú prešovskému biskupovi, blahoslavenému Petrovi Pavlovi Gojdičovi.

Tabuľa pripomína 70. výročie tzv. Prešovského soboru, aj 60. výročie smrti biskupa Gojdiča, ktorý po vykonštruovanom procese zomrel v prísne stráženom väzení. Mučenícku smrť biskupa Gojdiča už pripomína jedna tabuľa vo vnútri väzenia, k nej sa však verejnosť nedostane.

Viac k téme: cirkev, Gréckokatolícka cirkev, predseda Národnej rady SR (NR SR)

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie