• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Predĺži sa lockdown na Slovensku? Lengvarský sa vyjadrí k opatreniam proti koronavírusu (naživo)

Predĺži sa lockdown na Slovensku? Lengvarský sa vyjadrí k opatreniam proti koronavírusu (naživo)

Konzílium odborníkov žiada predĺženie až do 16. decembra 2021

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský bude mať v pondelok po 14.00 tlačovú konferenciu k aktuálnym opatreniam v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Lockdown a zákaz vychádzania na Slovensku platia od štvrtka 25. novembra a mali sa skončiť o dva týždne.

Konzílium odborníkov však žiada predĺženie až do 16. decembra a navrhlo aj ďalšie opatrenia, o ktorých bude tento týždeň rozhodovať vláda.

Naživo: Tlačová konferencia

Od 17. do 24. decembra chcú otvoriť všetky prevádzky pre zaočkovaných a „prekonaných“. „V režime ‚základ‘ (teda aj pre nezaočkovaných, pozn. red.) pôjdu esenciálne obchody,“ povedal Lengvarský.


Od 25. decembra sa plánujú otvoriť vleky, kostoly či fittnes, ale taktiež iba pre očkovaných a „prekonaných“. „V niektorých prípadoch aj pre testovaných,“ doplnil minister zdravotníctva. Tiež skonštatoval, že epidemická situácia je naďalej veľmi vážna a poďakoval sa tiež zdravotníkom a ostatným pracovníkom, ktorí prispievajú k tomu, že „máme situáciu pod kontrolou”.


Lockdown a zákaz vychádzania na Slovensku platia od štvrtka 25. novembra a pôvodne sa mali skončiť o dva týždne.



Mobilita Slovákov sa znížila

Lockdown a zákaz vychádzania na Slovensku platia od štvrtka 25. novembra a pôvodne sa mali skončiť o dva týždne. Ako na tlačovej konferencii skonštatoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík, mobilita obyvateľov Slovenska sa po zavedení lockdownu znížila.


Tento pokles však podľa Mišíka nedosahuje takú úroveň, akú zaznamenali pri rovnakých protipandemických opatreniach na začiatku roka 2021. Rovnaký trend vidno aj pri návštevnosti obchodov a využívaní možnosti práce z domu. „Mnohé opatrenia sú nastavené tak, ako boli v januári, avšak nevidíme také úrovne poklesu mobility, ako to bolo v januári,” uviedol Mišík.

Mišík doplnil, že rezort zaznamenal za posledných 10 dní mierny pokles v počte nových prípadov koronavírusovej infekcie. Pri interpretácii sú však opatrní, nakoľko ľudia sa práve kvôli lockdownu testujú menej. Čo sa týka hospitalizácií a úmrtí, ich počet rastie. Vyrovnáva sa tiež veková skladba pacientov.


Pozitívne Mišík hodnotí fakt, že počet výjazdov ku COVID pacientom klesol na úroveň obdobia pred tromi týždňami. Podľa jeho slov ide o prvý ukazovateľ, že situácia sa mierne zlepšuje. Stále je však zdravotnícky systém pod enormnou záťažou, v nemocniciach leží približne 3500 hospitalizovaných. Viaceré kraje dosiahli maximálne úrovne naplnenosti nemocníc z druhej vlny.

Lockdown na Slovensku pokračuje. Aké sú výnimky zo zákazu vychádzania?

Lockdown na Slovensku, ktorý sa začal vo štvrtok 25. novembra, pokračuje. Rovnako stále platí aj zákaz vychádzania a núdzový stav.

Sloboda pohybu je obmedzená okrem času od 1:00 do 5:00 v noci.

Na pracoviskách môžu byť len zamestnanci, ktorí sú zaočkovaní, prekonali ochorenie COVID-19, alebo sú otestovaní. Školy sa celoplošne nezatvorili, ale o prerušení vyučovania môžu rozhodnúť regionálni hygienici.

Výnimky zo zákazu vychádzania

… sa týkajú nákupu nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode. Povolené je tiež využívanie nevyhnutných služieb, ako sú okienkový predaj gastroprevádzok, výdajne e-shopov, pošta, banky, poisťovne, čistiarne, práčovne, autoservisy a STK, kľúčová služba, optiky, servisy telefónnych zariadení a kúpele zo zdravotných dôvodov.


Obmedzuje sa tiež zhromažďovanie, a to na maximálne šesť osôb alebo členov žijúcich v jednej domácnosti.


Možná je tiež cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa, ako aj cesta na a z očkovania proti ochoreniu COVID-19 v čase od 5:00 do 20:00. V tomto rozmedzí je povolená aj cesta do a z jaslí a škôl so sprievodom.


V Bratislavskom kraji a v okresoch Košice a Košice – okolie je povolený aj pobyt v prírode v rámci okresu. Možné je tiež zúčastniť sa pohrebu blízkej osoby, uzavrieť manželstvo či ísť na krst, a to rovnako od 5:00 do 20:00.

Medzi výnimky zo zákazu vychádzania sa radí aj cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu, ak je na to odkázaná, ako aj cesta za účelom zdravotnej starostlivosti, a to platí aj pre doprovod blízkej osoby. Povolené je venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska a cesta za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá.


Lockdown a zákaz vychádzania mali pôvodne platiť dva týždne, ale konzílium odborníkov odporúča predĺženie až do 16. decembra.


„Epidemická situácia sa na Slovensku 10 dní od zavedenia lockdownu viditeľne nezlepšila. Priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10-tisíc pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 osciluje okolo úrovne 3400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38 percent,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Konzílium odborníkov okrem predĺženia lockdownu zároveň odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home-officu. Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Zníženie mobility je podľa konzília odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19. O návrhoch konzília bude v tomto týždni rozhodovať vláda.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie