• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pre cudzincov hľadajúcich prácu Slovensko nie je prvou voľbou, považujú ho však za bezpečné

Pre cudzincov hľadajúcich prácu Slovensko nie je prvou voľbou, považujú ho však za bezpečné

Medzi hlavné dôvody cudzincov pri rozhodovaní, či pracovať na Slovensku patrí, že krajinu považujú za bezpečnú a že je súčasťou EÚ.

17.7.2021 (Webnoviny.sk) - Slovensko nebýva prvou voľbou pre cudzincov, ktorí migrujú z prácou. Vyplýva to z online prieskumu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) medzi občanmi z krajín mimo Európskej únie (EÚ)/Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ktorí v posledných dvoch rokoch boli alebo sú zamestnaní na Slovensku.

IOM uskutočnila prieskum v septembri a októbri 2020 v rámci projektu Technická podpora pre prípravu Schémy pracovnej mobility pre SR, ktorý financuje EÚ prostredníctvom Programu na podporu štrukturálnych reforiem a IOM ho implementuje v spolupráci s Európskou komisiou.

Údaje získala z dotazníkového prieskumu v anglickom, ruskom, srbskom a ukrajinskom jazyku. V tlačovej správe o tom informoval Michal Milla z IOM.

Práca vo svojej oblasti

Z prieskumu ďalej vyplýva, že v oblasti, ktorú predtým študovali, nepracuje 56,8 percenta opýtaných cudzincov.

Cudzinci žijúci na Slovensku sú ochotní prijať prácu, ktorá nezodpovedá ich hlavnej kvalifikácii a sú ochotní prijať aj prácu, ktorá si nevyžaduje osobitnú kvalifikáciu. Výsledky prieskumu zároveň indikujú, že samotný typ pracovnej ponuky nie je hlavným dôvodom migrácie cudzincov na Slovensko," priblížila vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.

Prioritná voľba

Viac ako 57 percent respondentov neoznačilo Slovensko za svoju prioritnú voľbu pri rozhodovaní o vycestovaní za prácou.

Medzi ďalšími významnými aspektmi pre výber Slovenska rezonovalo, že cudzincom je blízka slovenská kultúra, jazyk a geografická poloha, alebo že majú na Slovensku rodinu a priateľov. Okrem toho sa početná skupina prisťahovala bez konkrétneho dôvodu, napríklad využili príležitosť a prijali ponuku práce na Slovensku.

Chcú tu zostať

Napriek rozšírenému názoru, že cudzinci nevnímajú Slovensko ako atraktívnu krajinu pre život a využívajú ho skôr ako bránu do EÚ, viac ako 86 percent z respondentov chce zostať na Slovensku aj v budúcnosti," povedala Vatráľová.

Ako najčastejšie dôvody uvádzali spokojnosť s bývaním a životnými podmienkami na Slovensku, dobré pracovné príležitosti a možnosť zlúčenia rodiny – či už so slovenským partnerom, alebo so svojimi rodinnými príslušníkmi, ktorí by prišli za nimi na Slovensko.

Podľa hodnotenia kvality služieb a prístup k službám na Slovensku majú cudzinci najlepšie skúsenosti s úradnými prekladateľmi, s uznávaním vzdelania a kvalifikácie a so zabezpečením povolenia na pobyt pre rodinných príslušníkov.

Najnižšie hodnotili komunikáciu s miestnymi inštitúciami, možnosť nájsť všeobecného lekára a dĺžku imigračného procesu, ktorý vnímajú ako príliš byrokratický.

Odpovede respondentov

IOM vyhodnotila odpovede 352 respondentov z viac ako 50 krajín, ktorí sa v čase prieskumu zdržiavali v 29 okresoch Slovenska a účelom ich pobytu je práca. Najväčšiu skupinu tvorili ľudia vo veku 31 až 40 rokov a najvyšší počet respondentov pochádzal z Ukrajiny, Srbska, Ruskej federácie, Turecka a Indie.

Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR bolo v máji 2021 na Slovensku zamestnaných takmer 68-tisíc cudzincov. Z toho skoro 38-tisíc bolo občanov z krajín mimo EÚ/EHP a z nich najväčší počet pochádzal z Ukrajiny a Srbska.

Najviac občanov krajín mimo EÚ/EHP zamestnaných na Slovensku má stredoškolské odborné vzdelanie a pracujú hlavne vo výrobe ako operátori alebo montéri strojov a zariadení.

Viac k téme: migranti, práca v zahraničí, pracovná sila, prieskum

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie