• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pravoslávni veriaci oslávia Vianoce a narodenie Isusa Christa, obrady budú s obmedzeniami

Pravoslávni veriaci oslávia Vianoce a narodenie Isusa Christa, obrady budú s obmedzeniami

Veriaci podľa juliánskeho kalendára si k štedrovečernému stolu sadnú 6.

5.1.2022 (Webnoviny.sk) - Pravoslávni veriaci, riadiaci sa podľa juliánskeho kalendára, zasadnú vo štvrtok 6. januára k štedrovečernému stolu, aby oslávili narodenie Isusa Christa.

V tento deň sa uskutoční aj prvá bohoslužba v Katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského v Prešove, ktoré je centrom duchovného života pravoslávnych veriacich.

Sviatočné obrady sa budú konať denne až do nedele, a to v rámci platných vyhlášok s obmedzenou účasťou a v režime OP.

Všetko prechádza skúškou

Ako vo svojom posolstve Posvätnej synody pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku pri príležitosti sviatkov uviedli prešovský metropolita arcibiskup Rastislav spolu so štyrmi eparchiálnymi arcibiskupmi, aktuálne sviatky Christovho narodenia nástojčivejšie ako po iné roky nabádajú k tomu, aby oslavu jeho príchodu na tento svet ľudia prežili ako hlasné volanie prehodnotiť smer svojej životnej cesty.

„Pandémia, ktorú prežívame, sa nedotkla len zdravotníctva, politiky či ekonomiky. Ona sa dotkla a citeľne poznačila predovšetkým medziľudské vzťahy. Vyzerá to tak, že všetko na svete prechádza skúškou odolnosti a nikto z nás nie je výnimkou. Avšak skúsenosť mnohých kresťanských pokolení dokazuje, že obstáť možno v akejkoľvek skúške – s vynaložením vlastného úsilia a dôverou v Božiu pomoc. Práve toto sa nám snaží pripomenúť nastávajúci sviatok,“ pripomenuli arcibiskupi.


Upozornili aj na to, že každodenne sme doslova zavaľovaní množstvom rôznorodých, častokrát protichodných informácií.

„Preto aspoň na chvíľu prestaňme počúvať tých, čo sa usilujú vyvolávať paniku a podnecovať rozdelenie. Aspoň na chvíľu si prestaňme všímať tých, čo sa našu neistotu usilujú využiť pre svoj prospech. Aspoň na chvíľu v tichu vianočných sviatkov prestaňme venovať pozornosť hluku tohto sveta a začujme vo svojom srdci volanie anjela, dobrú zvesť o spáse – hlas samotného Boha,“ dodali.

Slúžiť sa budú Cárske časy

Predvečer narodenia Isusa Christa, vo štvrtok 6. januára, sa v v katedrálnom chráme v Prešove, v ktorom sa slávnostným spôsobom oslavujú významné udalosti v živote Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, budú od 6. hodiny slúžiť tzv. Cárske časy.


Od 7:30 bude nasledovať Liturgia sv. Vasiľa Veľkého s večerňou. Tento deň je ale najmä v očakávaní večernej bohoslužby Veľkého povečeria s litijou a utreňou, spojenej so spievaním kolied, ktoré začne od 18:45. Predtým zasadnú pravoslávni veriaci za štedrovečerný stôl.

V piatok 7. januára si potom pravoslávni veriaci pripomenú narodenie Isusa Christa, v sobotu 8. januára sú bohoslužby venované Zboru Presvätej Bohorodičky a sviatočné dni sa zavŕšia vo štvrtok 9. januára spomienkou na apoštola, prvomučeníka a arcidiakona Štefana.


Počas týchto troch dní sa ráno uskutočnia dve liturgie sv. Jána Zlatoústeho. Začnú sa vždy o 7:00 a 9:30. Podvečer sa uskutoční večerná bohoslužba (večerňa). V piatok a sobotu sa začne o 17:00, v nedeľu o 15:00.

Štedrá večera má deväť chodov

Oslavy Vianoc podľa juliánskeho kalendára sa týkajú približne 170 zo zhruba 200 pravoslávnych cirkevných obcí na Slovensku, ktoré sa riadia kalendárom posunutým oproti gregoriánskemu kalendáru o 13 dní.

Väčšina pravoslávnych obcí je na východe Slovenska. Vianočným sviatkom v pravoslávnej cirkvi predchádza, na rozdiel od adventného obdobia katolíkov, prísny 40-dňový pôst.


Ide o duchovnú prípravu na sviatky. Vyvrcholením pôstneho obdobia je štedrovečerná večera, ktorá podľa rusínskej tradície pozostáva z deviatich chodov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie