• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Pravoslávna cirkev nechce zrušiť omše, jej prístup považuje Pellegrini za sebecký a pripomína paragrafy

Pravoslávna cirkev nechce zrušiť omše, jej prístup považuje Pellegrini za sebecký a pripomína paragrafy

Na ohrozenie verejného zdravia sú paragrafy.

11.3.2020 (Webnoviny.sk) - Prístup Pravoslávnej cirkvi na Slovensku, že omše nezruší a bude pokračovať v pití z jedného kalicha, považuje premiér Peter Pellegrini za sebecký.

Ako pred stredajším rokovaním vlády odkázal, ak bude pravoslávna cirkev v tom tvrdohlavo pokračovať, on prvý bude iniciovať aj postihy. Pripomenul, že na ohrozenie verejného zdravia sú paragrafy.

Napriek požiadavkám Úradu verejného zdravotníctva SR prijať opatrenia na prevenciu pred šírením koronavírusu Pravoslávna cirkev na Slovensku vyhlásila, že považuje za nevyhnutné pripomenúť svojim veriacim nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania svojich duchovných a materiálnych potrieb.

Viac o téme: Koronavírus

„Je vhodné všetkým tým, ktorí sa obávajú, že by sa mohli pri spoločných bohoslužbách nakaziť bozkávaním sv. ikon alebo prijímaním z jedného kalicha, zdôrazniť nasledovné: sv. Eucharistia nebola, nie je a nikdy nebude príčinou choroby a smrti, ale práve naopak – je ustavičným zdrojom nového života v Christovi, odpustenia hriechov a uzdravenia duše a tela," uviedla cirkev vo svojom vyhlásení.

„Mrzí ma, som prekvapený a veľmi sklamaný z postoju pravoslávnej cirkvi, pretože cirkev tu má byť na to, aby ľuďom pomáhala a nie nato, aby v záujme sebeckého dodržiavania si nejakých tradícií ohrozovala verejné zdravie," podotkol.

Paragrafy ohrozenia verejného zdravia

Ako dodal, existujú paragrafy a ak by došlo k nejakému ohrozeniu, štát môže voči takýmto organizáciám, ktoré nerešpektujú zákon, použiť paragrafy ohrozenia verejného zdravia.


„Odkázal som im, že takto voči nim môžeme postupovať. Nezdá sa mi, že toto je zodpovedné k veriacim. Oni by mali ísť príkladom a nie verejne vyhlasovať, že všetci budú piť z jedného kalicha a bozkávať ikony. Veď to vyzerá, akoby chceli naschvál, aby sa šírila nákaza," prízvukoval.


Pravoslávnu cirkev zároveň vyzval, aby prehodnotila svoje rozhodnutie a pridala sa k ostatným cirkvám, ktoré 14 dní nebudú vykonávať hromadné podujatia v kostoloch.

KBS opatrenia rešpektuje

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) opatrenia v súvislosti s koronavírusom rešpektuje a tak v utorok oznámila, že v slovenských kostoloch sa najbližšie dva týždne nebudú konať verejné katolícke bohoslužby. Rovnako reagovala aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV), ktorá na svojej stránke oznámila, že Služby Božie a všetky hromadné podujatia v ECAV sa konať nebudú do odvolania.


Islamská nadácia na Slovensku agentúru SITA v stredu tiež informovala o svojom rozhodnutí do odvolania pozastaviť konanie spoločných piatkových modlitieb v centre Córdoba v Bratislave.


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zdôrazňuje, že cieľom opatrení nariadených hlavným hygienikom Slovenskej republiky je ochrana zdravia ľudí a predchádzanie ich prípadnému úmrtiu.


„Cieľom tohto dočasného opatrenia, ktorým sa okrem iných hromadných podujatí zakázali aj iné bohoslužobné zhromaždenia za účasti veriacich je, že v prípade svätých omší ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte zhromažďujú osoby, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené, napríklad seniori, ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami a u ktorých je riziko nakazenia väčšie a následný priebeh ochorenia má zväčša ťažký priebeh a štatisticky najčastejšie vedie k smrti,“ reagoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Odstupy medzi osobami

Keď ide o ostatné cirkevné obrady, ÚVZ uvádza, že usporiadať je možné iba tie obrady, ktoré nie je možné odložiť. Tam, kde je to možné, prednostne usporadúvať obrady v exteriéroch, obrady usporadúvať iba pre skupiny s čo najmenším počtom osôb, z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia.


„Ak sa nevyhnutné obrady budú konať, je potrebné dodržiavať odstupy medzi osobami, ktoré nie sú z jednej domácnosti (vzdialenosť 1,5 metra), dodržiavať respiračnú etiketu, nepodávať si ruky, vykonávať ich dezinfekciu. V priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, odstrániť nádoby s vodou (napr. sväteničky), vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, podláh, predmetov, kľučiek a pod. Pri prijímaní ‚pod obojím‘ striktne dodržiavať iba podávanie chleba na ruku, nepoužívať obrady pitia z jednej nádoby,“ odporúča Mikas.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie