• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Pracujúcim stúpne čistý príjem, ročná nezdaniteľná suma sa výraznejšie zvýši

Pracujúcim stúpne čistý príjem, ročná nezdaniteľná suma sa výraznejšie zvýši

Do konca marca tohto roka sa životné minimum zvyšovalo o koeficient rastu čistých peňažných príjmov alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov bol nižší.

Ročná suma, ktorú štát pracujúcim nezdaňuje, sa od začiatku budúceho roka výraznejšie zvýši. Dôvodom je razantnejší nárast súm životného minima, na ktoré je nezdaniteľná časť základu dane naviazaná.

Nárast o 723,66 eura

Suma životného minima na plnoletú fyzickú osobu od júla tohto roka stúpne o 14,7 percenta na 268,88 eura.

Ročná nezdaniteľná suma, ktorá tvorí 21-násobok výšky životného minima, tak na rok 2024 vzrastie na 5 646,48 eura. Oproti tomuto roku ide o nárast o 723,66 eura.

Nárast ročnej nezdaniteľnej sumy takmer o 724 eur zvýši zamestnancom mesačnú nezdaniteľnú časť základu dane približne o 60 eur.

Zvyšovanie súm životného minima

Zamestnancom sa tak zníži daň z príjmu, resp. zvýši čistý mesačný príjem zhruba o 11,50 eura mesačne. V ročnom vyjadrení tak budú mať čistý príjem vyšší o 137,50 eura. Samostatne zárobkovo činné osoby pocítia zvýšenie nezdaniteľnej sumy na rok 2024 až v roku 2025, pri podaní daňového priznania za rok 2024. Ich daň z príjmu za rok 2024 klesne o 137,50 eura.

Mechanizmus zvyšovania súm životného minima sa od apríla tohto roka zmenil. Sumy životného minima sa po novom zvyšujú koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú začiatkom februára schválil parlament.


Do konca marca tohto roka sa životné minimum zvyšovalo o koeficient rastu čistých peňažných príjmov alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov bol nižší.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie