• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Pracujúci penzisti si prilepšia, Sociálna poisťovňa im do konca marca zvýši dôchodky

Pracujúci penzisti si prilepšia, Sociálna poisťovňa im do konca marca zvýši dôchodky

Toto zvýšenie vykoná Sociálna poisťovňa automaticky, bez žiadosti dôchodcu.

15.3.2020 (Webnoviny.sk) - Sociálna poisťovňa do konca marca tohto roka zvýši dôchodky pracujúcim dôchodcom. Bude sa to týkať tých dôchodcov, ktorí vlani pracovali a boli preto dôchodkovo poistení.

Penziu zvýšia automaticky

"Toto zvýšenie vykoná automaticky, bez žiadosti dôchodcu," informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

V januári tohto roka Sociálna poisťovňa týmto pracujúcim dôchodcom zasielala výlučne rozhodnutie o každoročnej valorizácii dôchodku vyplývajúce zo zákona. Starobný dôchodok im bol zvýšený od 1. januára 2020 najmenej o pevnú sumu 9 eur.

Na zvýšenie penzie pracujúcim dôchodcom má poisťovňa podľa zákona termín do konca tohto mesiaca.

"Tí, ktorí počas minulého roka pracovali, potom dostanú zvýšený dôchodok aj s doplatkom od januára 2020," informoval hovorca poisťovne.

Počet pracujúcich dôchodcov narastá

Počet ľudí, ktorí sú aj v dôchodkovom veku aktívni a pracujú, v posledných rokoch narastá. Ku koncu minulého roka si popri penzii privyrábalo 267,3 tisíca dôchodcov. Je to o vyše 13 tisíc viac ako rok predtým, kedy ich pracovalo 253,7 tisíca.

Sociálna poisťovňa zaznamenáva nárast počtu pracujúcich dôchodcov dlhodobejšie. Kým v roku 2015 si na dôchodku privyrábalo vyše 219 tisíc penzistov, v roku 2016 ich už bolo 231,2 tisíca a v roku 2017 počet pracujúcich dôchodcov dosiahol 242,8 tisíca.

Ku koncu minulého roka pritom poisťovňa evidovala celkovo 1 milión 336 tisíc starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodcov. Popri dôchodku tak pracuje každý piaty poberateľ jednej z týchto penzií.

Pracujúci poberatelia dôchodkov

Pracovať môžu poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku s maximálnym ročným príjmom 2 400 eur a poberatelia invalidného dôchodku.

Dôchodca, ktorý si privyrába na dohodu a jeho príjem je do 200 eur mesačne pritom môže využiť odvodovú úľavu, pri ktorej neplatí žiadne poistné na sociálne poistenie.

Z celkového počtu 267 326 pracujúcich dôchodcov bolo v decembri minulého roka 160 683 starobných dôchodcov, 1 541 predčasných starobných dôchodcov a 105 102 invalidných dôchodcov.

Viac k téme: dôchodci, penzisti, starobný dôchodok, vyššie penzie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie