• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Pracovný trh sa pre koronavírus nezastavil, firmy hľadajú tisíce nových zamestnancov

Pracovný trh sa pre koronavírus nezastavil, firmy hľadajú tisíce nových zamestnancov

Najväčší pokles v inzercií nových pracovných miest bol zaznamenaný v decembri minulého roka.

6.3.2021 (Webnoviny.sk) - Viac ako 32-tisíc pracovných ponúk uverejnili zamestnávatelia na portáli Profesia.sk za prvé dva mesiace tohto roka. Ako uvádza spoločnosť Profesia v tlačovej správe, súčasný počet ponúk sa dá prirovnať k číslam z novembra minulého roka. Počty pracovných inzerátov sa od konca jesene stabilizovali.

Výnimkou bol vlaňajší december, keď najväčší portál na Slovensku evidoval zhruba 12-tisíc ponúk. "Posledný mesiac v roku je však každoročne typický nižšou frekvenciou uverejňovania nových pracovných príležitostí. Pre porovnanie, december 2019 priniesol zhruba 14 400 inzerátov," upozorňuje spoločnosť.

Gastro a hotelierstvo stagnuje

Od začiatku pandémie koronavírusu bola na pracovnom trhu najlepšia situácia v septembri. Trh práce vtedy neobmedzovali prísne opatrenia a Profesia evidovala 18 600 ponúk. V tomto období zamestnávatelia hľadali nových ľudí aj do služieb či cestovného ruchu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

"Keď porovnáme počet ponúk za január a február s rovnakým obdobím v roku 2020, keď ešte koronavírus nebol oficiálne na Slovensku, počet ponúk klesol zhruba o 12 500. To predstavuje prepad o 28 percent," konštatuje sa v tlačovej správe. Rok 2021 sa v počtoch ponúk za týždeň dostal nad hranicu 4-tisíc.

Zatiaľ posledný deviaty kalendárny týždeň zaznamenala Profesia 4 111 nových pracovných ponúk. V sektoroch, ktoré opatrenia výrazne obmedzili, v súčasnosti pracovné ponuky takmer nevidno. Napríklad v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve uverejnili firmy od 22. do 28. februára tohto roka iba 60 inzerátov. Naopak, vo výrobe išlo o 712 a v informačných technológiách o 669 inzerátov.

Zmenila sa štruktúra ponúk

Koronakríza výrazne zmenila štruktúru pracovných ponúk. Na trhu práce enormne rastie dopyt po IT odborníkoch. Informačné technológie sú tak v roku 2021 stále odvetvím s najvyšším počtom ponúk. V posledných týždňoch však IT dobieha výroba. Najčastejšie ide o ponuky práce pre operátorov výroby, robotníkov či montážnikov.


Zamestnávatelia, ktorí aktuálne hľadajú nových ľudí, sa čoraz viac zameriavajú na uchádzačov s niekoľkoročnou praxou. Počas januára a februára tohto roka iba 28 percent ponúk nepožadovalo prax. V tomto prípade platí, že s vyšším požadovaným vzdelaním rastú aj požiadavky na skúsenosti.


Pre ľudí so základným vzdelaním nepožaduje prax približne 48 percent inzerovaných pracovných ponúk. Pri ponukách s vyžadovanou maturitou je to 24 percent a pri voľných pracovných pozíciách pre vysokoškolsky vzdelaných je to dokonca aktuálne iba 15 percent.

Ako si nájsť novú či lepšiu prácu? S týmto uspejete na trhu aj v čase pandémie

Domácka práca a telepráca začnú fungovať po novom, zmeny nadobúdajú účinnosť

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie