• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Poznáte rozdiel medzi jedlou sódou a práškom do pečiva?

Poznáte rozdiel medzi jedlou sódou a práškom do pečiva?

Niekedy jeden z nich nie je dosť na vyzdvihnutie koláča, preto musíme použiť oboje.

Túto otázku si kladú mnohí začínajúci odvážlivci pri pečení.

Prečo v jednom recepte používame sódu a v druhom zase prášok do pečiva?

Nie je to to isté? Nie je jedno, ktoré z nich si vyberiem? Tu nájdete odpoveď.

Čo je to jedlá sóda?

Jedná sa o nárast cesta v rôznych receptoch na pečenie a v indických chleboch, ako je Naan a Bhatura. Začne pôsobiť, ak je sóda zmiešaná s kyslými prírodnými ingredienciami, ako je cmar, tvaroh, citrón, ocot atď. Môžete použiť jedlú sódu v receptoch ako sú torty, cukrovinky, indický chlieb a iné.

Viete, prečo majú niektoré pekárske výrobky horkú chuť? To znamená, že tam pridali viac jedlej sódy. Takže vždy pozorne čítajte recept a dodržujte správne množstvo jedlej sódy. Ak chcete sušienky alebo koláče viac hnedej farby, potom vám aj s týmto pomôže malé množstvo jedlej sódy.

Čo je to prášok do pečiva?

To je tiež stúpajúce „činidlo“ a populárne rovnako, ako jedlá sóda. Ten sa skladá z jedlej sódy a kyslých prírodných zložiek ako vínny kameň. Jedná sa o dvojčinný „stúpajúci prostriedok“. Začne pôsobiť vtedy, keď ho zmiešate s cestom alebo začne cesto stúpať, keď bude na teplejšom mieste. V koláčoch sa prášok do pečiva používa, aby sa vyzdvihli. Je tiež používaný v receptoch, v ktorých nie sú kyslé prírodné zložky, ako je ocot, citrónová šťava alebo tvaroh.

Prečo používať oboje naraz?

Niekedy jeden z nich nie je dosť na vyzdvihnutie koláča, preto musíme použiť oboje. Ale nezabúdajte, že jedlá sóda dodáva hnedú farbu, tak aby sa vám potom nestalo, že bude nakoniec vyzerať inak, ako ste si predstavovali. Vždy treba dávať len malé množstvo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil

europa musi podla michela prejst na vojnovu ekonomiku ak chceme mier musime sa pripravit na vojnu zdoraznil

19.3.2024 (SITA.sk) - Európa musí podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku a posilniť svoju obranu, aby reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. V článku, ktorý zverejnili európske médiá, vyhlásil, že Európa musí prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ak Európska únia nezareaguje správne a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu na zastavenie Ruska, sme na rade my," vyjadril sa Michel s tým, že preto musí byť Európa pripravená na obranu a prejsť do „módu vojnovej ekonomiky". „Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu," zdôraznil.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 Európa urobila pokroky, ktoré zahŕňajú zvýšenie vojenských výrobných kapacít o 50 percent, ale podľa Michela je potrebné urobiť viac. Predseda Európskej rady tiež vyzval členské štáty Únie, aby zabezpečili, že Ukrajina dostane na bojisku to, čo potrebuje.

Európska únia v pondelok schválila ďalšiu pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily v objeme 5 miliárd eur.

Viac k téme: Predseda Európskej rady, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie