• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Pozitívnych na koronavírus na Slovensku ubúda, Lengvarský prehovoril aj predikcii na leto

Pozitívnych na koronavírus na Slovensku ubúda, Lengvarský prehovoril aj predikcii na leto

Predikcia epidemickej situácie na letné mesiace je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského pozitívna.

27.4.2022 (Webnoviny.sk) - Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje, výskyt pozitívnych na koronavírus klesá. Na brífingu po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Naďalej klesá pozitivita testovaných. Aktuálna úroveň okolo 24 percent predstavuje pokles na polovicu oproti stavu spred niekoľkých týždňov. Takmer všetky sekvenované vzorky sú typu omikron BA2. Počet výjazdov sa kontinuálne znižuje.

Klesajú aj počty príjmov do nemocníc, aktuálne nemocnice prijímajú v priemere 75 pacientov denne. Pritom koronavírus je zväčša sekundárnou diagnózou týchto hospitalizovaných pacientov. Incidencia cez 300 pozitívnych je iba v dvoch okresoch, a to v Senci a Bratislave. V ostatných okresoch je výskyt na nižšej úrovni.

Zrušenie nosenia respirátorov nebude mať podľa ministra zdravotníctva na epidemickú situáciu zásadný vplyv. Situácia v Európe je naďalej stabilizovaná s klesajúcim trendom, aj preto predikciu do letných mesiacov považuje minister za pozitívnu.

Nadúmrtnosť na Slovensku opäť stúpla, COVID-19 bol štvrtou najčastejšou príčinou a podľahol mu každý deviaty zomretý

Na Slovensku zomrelo v marci viac ako 5,7 tisíca osôb, čo bolo najviac v tomto roku. Ako ďalej v tlačovej správe skonštatoval Štatistický Úrad SR (ŠÚ SR), nadúmrtnosť medzimesačne stúpla dvojnásobne, keď počet zomretých o 16,5 percenta prevýšil priemer marcových hodnôt z rokov 2015 až 2019.

Viac o téme: Koronavírus

„Epidemická situácia sa na Slovensku od začiatku roka výrazne zlepšila, v marci však počet zomretých začal opäť stúpať. Vyššiu nadúmrtnosť spôsobil stále ešte vyšší počet zomretých na infekciu COVID-19, ale aj výrazný nárast zomretých na choroby dýchacej sústavy, či infekčné a parazitárne choroby ako bol päťročný priemer pred pandémiou," povedala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Každý deviaty podľahol COVIDu-19

Z hľadiska príčin úmrtí podľa štatistikov v marci naďalej pretrvával vyšší počet osôb, ktoré zomreli na následky infekcie COVID-19. Spolu v marci na nový vírus zomrelo 614 osôb, teda najviac v tomto roku.

„Medziročne sa síce ich počet znížil o viac ako tri štvrtiny, ale podľahol mu každý deviaty zomretý a podieľal sa 11 percentami na všetkých úmrtiach," zdôraznil ŠÚ SR s tým, že infekcia COVID-19 bola v marci štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí.

Pred ňou sa umiestnili choroby obehovej sústavy (42 percent úmrtí), nádory (18 percent) a choroby dýchacej sústavy (12 percent).

Najhoršiu situáciu mal jeden kraj

Zvýšený počet zomretých počas marca podľa ŠÚ SR pretrvával vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji. V marci podľa štatistikov totiž v tomto regióne zomieralo o vyše štvrtinu viac ľudí, ako bol priemer piatich rokov pred pandémiou.

Respirátory ani rúška už nosiť nemusíte. Od štvrtka je zrušená aj karanténa, ak ju nenariadi lekár

Od štvrtka (21. apríla) sa na Slovensku zruší povinnosť nosiť respirátory. Na brífingu po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Zároveň sa ruší aj povinnosť nosenia rúšok.

Rozšíri sa poskytovanie bielej medicíny

Respirátory budú povinné iba v zariadeniach sociálnej starostlivosti a zdravotníckych zariadeniach. Ako povedal Lengvarský, situácia v súvislosti s výskytom koronavírusu sa neustále zlepšuje a nemocnice prejdú postupne na poskytovanie bielej medicíny.


Prekrytie horných dýchacích ciest nebude povinné v exteriéroch, teda ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku a ani vo väčšine interiérov, vrátane verejnej hromadnej dopravy, taxislužieb a hromadných podujatí.

Povinnosť naďalej nosiť respirátor platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi, pre návštevníkov týchto zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov a zákazníkov lekární. Klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti nemusia mať prekryté horné dýchacie cesty.

Rizikové skupiny by mali nosiť respirátory

Hlavný hygienik Ján Mikas upresnil, že podmienky izolácie sa nezmenia a osoba po pozitívnom teste kontaktuje lekára. Ruší sa však povinnosť karantény. Jedinou výnimkou je, ak karanténu nariadi lekár.


Zároveň upozornil, že v súčasnosti má respirátor stále veľký význam pre rizikové skupiny osôb, pre starších, chronicky chorých a nezaočkovaných ľudí. „Dopad uvoľnených opatrení budeme sledovať,“ povedal Mikas.

766 dní obmedzení

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) zhodnotila, že v kultúre končí „éra rúšok“ a občania sa budú môcť kultúry poriadne nadýchnuť.


„Pred vyše dvoma rokmi bol pre nás život v rúškach nepredstaviteľný. Prišla pandémia a s ňou presne 766 dní obmedzení,“ podotkla Milanová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie