• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pôvod moderných ľudí vraj siaha do Botswany, ale profesor Stringer má výhrady

Pôvod moderných ľudí vraj siaha do Botswany, ale profesor Stringer má výhrady

Iné analýzy priniesli odlišné odpovede, keď objavy fosílií naznačovali východoafrický pôvod moderného človeka.

3.11.2019 (Webnoviny.sk) - Vedci určili pôvodný domov dnešného človeka. Je ním oblasť južne od rieky Zambezi v africkej Botswane. Teraz jej dominujú soľné panvy, v minulosti sa tam však nachádzalo obrovské jazero, ktoré mohlo byť pred 200-tisíc rokmi srdcom regiónu našich predkov. Informuje o tom britská BBC. Podľa vedcov sa tam predkovia dnešného človeka usadili na 70-tisíc rokov, až kým sa nezmenila miestna klíma. Presúvať sa začali po tom, ako sa im odkrývali zelené úrodné koridory, čo predznamenalo budúcu migráciu mimo Afriky.

Usadili sa pri systéme jazier

"Nejakú dobu je už známe, že anatomicky moderní ľudia sa v Afrike objavili zhruba pred 200-tisíc rokmi," uviedla profesorka Vanessa Hayes, genetička z austrálskeho Garvan Institute of Medical Research. "O čom sa dlho diskutovalo je presná lokalita tohto vývoja a následného rozptýlenia sa našich najrannejších predkov," dodala.

Zmienená oblasť sa nachádza južne od zambezijskej panvy v severnej Botswane. Vedci si myslia, že naši predkovia sa usadili pri veľkom systéme jazier známom ako jazero Makgadikgadi, ktoré je teraz oblasťou s rozľahlými soľnými plytčinami.


"Je to mimoriadne rozsiahla oblasť, v ktorej bolo množstvo vody, bola veľmi sviežou. A poskytovala vhodné prirodzené prostredie pre život moderných ľudí a zveri," pokračovala Hayes.

Tri vlny migrácie

Po 70-tisíc rokoch sa ľudia začali presúvať. Presuny zrážok naprieč regiónom viedli k trom vlnám migrácie pred 130-tisíc a 110-tisíc rokmi podporovanej otvorením sa koridorov so zelenou úrodnou krajinou.

Prví migranti sa vydali na severovýchod, nasledovala ich druhá vlna na juhozápad a tretia časť obyvateľov zostala v tejto oblasti dodnes.


Tento scenár je založený na spätnom skúmaní ľudského rodokmeňa pomocou stoviek vzoriek mitochondriálnej DNA žijúcich Afričanov. Kombináciou genetiky so simuláciami geologických a klimatických počítačových modelov boli vedci schopní znázorniť, aký mohol byť africký kontinent pred 200-tisíc rokmi.

Evolúcia bola komplexným procesom

Hayesovej závery však vzbudili u iných vedcov skepticizmus.


Štúdia publikovaná v časopise Nature sa stretla s výhradou aj u profesora Chrisa Stringera z londýnskeho Natural History Museum, podľa ktorého nie je možné rekonštruovať pôvod človeka iba na základe mitochondriálnej DNA. Stringer, ktorý sa nepodieľal na štúdii, uvádza, že evolúcia Homo sapiens bola komplexným procesom.


"Nemôžete samostatne použiť moderné mitochondriálne delenie na rekonštrukciu jednej oblasti pôvodu moderného človeka," povedal pre BBC. "Myslím si, že to presahuje dáta, pretože skúmate iba jednu malú časť genómu, takže nezískate ucelený pohľad na náš pôvod," pokračoval. Skôr teda môžu namiesto jednej existovať viaceré pôvodné domoviny ľudí, ktoré je ešte potrebné lokalizovať.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie