• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Povinné očkovanie aj na Slovensku? Čo si myslia politici? Existuje ústavnoprávna prekážka?

Povinné očkovanie aj na Slovensku? Čo si myslia politici? Existuje ústavnoprávna prekážka?

V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych, vyjadrila sa strana Progresívne Slovensko.

Aktuálna pandemická situácia už neumožňuje krajine čakať a váhať, Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu. V stanovisku to uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Radovan Choleva.

"Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam," reagovala strana. Vládu preto vyzvala, aby bezodkladne zaviedla povinné očkovanie.

"V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny," dodala strana.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) by chcel povinné očkovanie pre určité skupiny obyvateľov

Ideálna cesta v boji s pandémiou koronavírusu by bolo povinné očkovanie vybraných vekových skupín. Uviedol to v diskusnej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko (RTVS) predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Doplnil, že o takomto riešení diskutuje nielen s lekármi, ale aj právnikmi už dva týždne.

Podľa premiéra nie je v tejto súvislosti nutné vybrané skupiny určovať podľa profesie, keďže vírus si nevyberá. „Na druhej strane potrebujeme chrániť všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu so seniormi, ak chceme chrániť seniorov," skonštatoval s tým, že personál, ktorý prichádza do kontaktu so seniormi, by mal byť zaočkovaný.


V prípade, že nebude možné pre ústavné prekážky povinne očkovať vybrané skupiny, podľa Hegera je možné situáciu riešiť len povinným očkovaním celého obyvateľstva.

Hlas-SD: Iniciovaním povinného očkovania proti Covidu zapaľuje Eduard Heger rozbušku, ktorá môže mať nedozierne následky


Opozičná strana Hlas-SD povinné očkovanie zásadne odmieta. Uvádza to v tlačovej správe s tým, že premiér Eduard Heger svojím výrokom, že vedie diskusie o prípadnom povinnom očkovaní vybraných skupín obyvateľstva v slovenskej spoločnosti „zapaľuje rozbušku", ktorá môže mať nedozierne následky.

Hlas podľa Pellegriniho trvá na tom, že očkovanie musí ostať dobrovoľné a musí byť slobodným rozhodnutím každého človeka. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami," dodal.


Fico: Smer-SD urobí všetko preto, aby povinné očkovanie nikdy neprešlo

Líder opozičnej strany trvá na tom, že očkovanie musí byť dobrovoľné a právne postavenie zaočkovaného, testovaného a toho, kto COVID-19 prekonal, musí byť rovnaké.


V prípade zavedenia povinného očkovania by opatrenie Smer-SD napadol na Ústavnom súde SR. Hovorí o nechutnom fašistickom nápade. "Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní," tvrdí Fico.


Milan Mazurek (REPUBLIKA): Nedovoľme povinné očkovanie!

Vláda tlačí občanov do bodu, z ktorého niet návratu. Sila vyhrážok a vedomého vládneho nátlaku voči svojim obyvateľom smeruje do katastrofy. Ľudia si siahajú na dno a v zúfalstve už nevedia, kam sa obrátiť.

Milan Uhrík (REPUBLIKA): Povinné očkovanie proti Covidu?

Chcete vedieť, ako to bude u nás vyzerať, ak sa aj podarí násilím dohnať ďalších 20 % ľudí k očkovaniu?


Presne tak, ako teraz v Rakúsku! Absolútne nič sa nezmení.


Aj tam vláda besní a tvrdí, že im ani 70 % očkovanosť nestačí, lebo im kolabuje zdravotníctvo. Ale že keby bola zaočkovanosť aspoň 80 %, tak by bolo dobre.

Robia z ľudí hlupákov, naozaj. To fakt máme veriť, že keď sa namiesto 7 ľudí z 10-tich zaočkuje 8 ľudí z 10-tich, tak zrazu vírus zmizne a epidémia skončí? No neskončí, tak ako neskončila ani v krajinách kde tú vyššiu 80-90 % zaočkovanosť majú.


Už by z toho očkovania mali prestať robiť všeliek. Kto chce, nech sa očkuje (kiež mu to pomôže), ale nech neklamú ľudí, že “vakcína je sloboda”. Vakcína je hlavne biznis.


Namiesto naháňania injekciami všetkých naokolo by sa mali sústrediť na sfunkčnenie zdravotníctva, včasnú liečbu pozitívnych a chorých a ochranu rizikových skupín.

Za ľudí: Povinné očkovanie sú zatiaľ teoretické úvahy

Pred zavedením povinného očkovania uprednostňujeme systematické zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí.


"Takisto sú potrebné dáta, či zavedenie povinného očkovania pomáha. V súčasnosti v EÚ nie je žiadna krajina, ktorá má už zavedené povinné očkovanie a bola by dôkazom toho, že ľudia sa naozaj zaočkovať dajú," poukázala v stanovisku strana.

Zároveň je podľa nej otázne, ako bude štát penalizovať ľudí, ktorí sa zaočkovať nedajú ani po zavedení povinného očkovania. "Vieme si predstaviť menej násilný a rozdeľujúci spôsob, ako zvýšiť zaočkovanie - napríklad doplatky pre nezaočkovaných na drahé lieky, ktoré sa postupne budú zavádzať ako ochrana pred ťažkým priebehom COVID-19," spresnila strana.

Sme rodina nie je „v žiadnom prípade“ za povinné očkovanie

Boris Kollár vyhlásil, že Sme rodina nie je „v žiadnom prípade“ za povinné očkovanie. „Ale rovnako hovoríme, že očkovanie je cesta k ochrane zdravia.“ Predseda hnutia reagoval na vyhlásenie premiéra Eduarda Hegera, ktorý sa prihovára za povinné očkovanie seniorov, prípadne plošné povinné očkovanie.


SaS nepodporuje povinné očkovanie

Nie sme za povinné očkovanie, ale za vysvetľovanie a informačnú kampaň.


Podľa SaS v prvom rade treba motivovať ľudí očkovať sa, a nie zatvárať všetky prevádzky v bordových a čiernych okresoch aj pre očkovaných. Tiež nie je riešenie povinné očkovanie rizikových skupín, pretože vzhľadom na akútny nedostatok pracovníkov to môže znamenať kolaps zdravotníctva a sociálnej starostlivosti.


Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá do strany SaS len nedávno prestúpila zo Za ľudí, ho neodmieta. V piatok naznačovala, že sa dá baviť o všeobecnej povinnosti, ale aj o zavedení povinného očkovania pre vybrané skupiny ľudí, napríklad pre zdravotníkov či vojakov. „Súčasne platí, že je potrebné, aby sme ako spoločnosť urobili maximum pre to, aby sme tolerantne a trpezlivo všetkým ľudom bez rozdielu vysvetľovali, prečo je očkovanie tá správna cesta pre ochranu zdravia a života našich ľudí.“

Existuje ústavnoprávna prekážka?

Ministerstvo spravodlivosti pri otázke zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 ústavnoprávnu prekážku nevidí.


"Ústavnoprávne je určite priestor rozprávať sa o zavedení povinného očkovania, či už pre vybrané skupiny ľudí s ohľadom na ich prácu nevyhnutnú na riadny chod štátu, a to osobitne pri zdravotníckych pracovníkoch a pri ozbrojených silách, ale dá sa uvažovať aj o všeobecnej povinnosti," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie