• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Potravinová kríza spôsobená vojnou na Ukrajine je najhoršia od druhej svetovej vojny, OSN poukázala na rastúce ceny

Potravinová kríza spôsobená vojnou na Ukrajine je najhoršia od druhej svetovej vojny, OSN poukázala na rastúce ceny

Žena varí na dvore bytoviek poškodených ostreľovaním z bojov na okraji Mariupolu.

Šéf Svetového potravinovového programu (WFP) David Beasley v utorok varoval, že vojna na Ukrajine vytvorila katastrofu počas katastrofy a bude mať globálne následky „nad rámec všetkého, čo sme videli od druhej svetovej vojny“.

Mnohí ukrajinskí farmári, ktorí produkujú značné množstvo svetovej pšenice, totiž teraz bojujú proti Rusom. Beasley na stretnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) tiež upozornil, že už aj tak vysoké ceny potravín prudko stúpajú.

Rastúce náklady na palivo či dopravu

Pred inváziou Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, WFP poskytoval potraviny 125 miliónom ľudí po celom svete. Beasly uviedol, že pre zvyšujúce sa ceny potravín, palív a prepravy museli ich prídely znižovať, pričom poukázal na vojnou zmietaný Jemen, kde znížili prídel potravín o 50 percent, „a teraz sa chystáme na nulové prídely“.

Vojna na Ukrajine podľa neho zvýši mesačné výdavky agentúry o 71 miliónov dolárov v dôsledku rastúcich nákladov na potraviny, palivo a dopravu. To bude celkovo 850 miliónov dolárov za rok a znamená to, že bude o štyri milióny menej ľudí, ktorým bude môcť pomôcť.

Produkcia 30 percent svetových zásob pšenice

Ukrajina a Rusko produkujú 30 percent svetových zásob pšenice, 20 percent zásob kukurice a 75 – 80 percent slnečnicového oleja. WFP kupuje 50 percent jeho zásob obilia z Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine mení „obilnicu sveta na rady na chlieb“ pre milióny jej obyvateľov a zároveň má zničujúci dopad na krajiny ako Egypt a Libanon, ktoré mali v roku 2020 z Ukrajiny 85 a 81 percent ich zásob obilnín, skonštatoval Beasly.

Nesmie sa zanedbať Afrika a Blízky východ

WFP podľa Beaslyho poskytuje potraviny zhruba miliónu ľudí na Ukrajine a v nasledujúcich štyroch týždňoch dosiahne 2,5 milióna ľudí, do konca mája štyri milióny a do konca júna snáď šesť miliónov. „Pomoc na prvé tri mesiace stojí zhruba 500 miliónov dolárov a agentúre OSN chýba zhruba 300 miliónov dolárov,“ povedal.

Zároveň tiež upozornil, že sústredenie sa medzinárodnej komunity na Ukrajinu nesmie viesť k zanedbaniu Afriky a Blízkeho východu, inak vznikne masívna migrácia do všetkých častí Európy.

(1 EUR = 1,1085 USD)

Zdražovanie potravín nezastaví ani podpísaná deklarácia o cenovej stabilite, zhodli sa analytici

Ceny potravín budú rásť aj napriek deklarácii o cenovej stabilite potravín, ktorú podpísal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) s predstaviteľmi obchodu.

Pri vybraných potravinách by nemalo dochádzať k neodôvodnenému zdražovaniu alebo nadmernému zvyšovaniu cien v dôsledku rastúcich obchodných marží.

Zastropovanie cien nie je cesta

Rastúce ceny výrobných vstupov či už ide o benzín, energie alebo agrokomodity sa do cien potravín zakomponovávať budú, myslí si analytička 365.bank Jana Glasová.


Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka je deklarácia v zásade kompromisom. „Do určitej miery obmedzuje rast cien potravín a zároveň zachováva voľnú trhovú cenotvorbu. Musíme si totiž uvedomiť, že ak by došlo k úplnému zastropovaniu cien pri súčasných volatilných cenách komodít a energií, cenotvorba by bola narušená a výrobcovia by pri ďalšom raste cien zaznamenávali straty, ktoré by museli znášať buď oni sami alebo štát prostredníctvom kompenzácií,“ uviedol Horňák pre agentúru SITA.

Zníženie DPH na potraviny

Návrh v konečnom dôsledku podľa jeho slov obmedzuje rast cien potravín nad úroveň skutočných nákladov, ktoré vo výrobe vznikajú, pri zachovaní istej marže. Iný spôsob, ako by mohol štát pomôcť pri raste cien potravín, je dočasné zníženie DPH na potraviny.


„Podržanie marže je zo strany obchodníkov splniteľné. Ak porastú ceny vstupov, porastie aj cena tovaru pre spotrebiteľa. A to aj pri nemeniacej sa marži. Inými slovami, ceny vybraných potravín by mali vďaka tejto deklarácii viac menej kopírovať vývoj cien vstupov,“ skonštatovala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Ceny pšenice dosiahli historické maximá, podľa odborníka môže zdražovanie vyvolať Arabskú jar 2

Cena pšenice je rekordná v dejinách, tvrdí Lukáš Kovanda z Národnej ekonomickej rady vlády Českej republiky. Vojna na Ukrajine môže podľa jeho slov vyvolať Arabskú jar 2. Informoval o tom Kovanda v tlačovej správe.


„Cena pšenice na burze v Paríži, ktorá je určujúca pre cenu pšenice a múky v ČR dnes stúpla na historický rekord, v prepočte 11 580 korún za tonu. Priemerná cena za obdobie od začiatku roka 1999 až dodnes pritom zodpovedá zhruba 4 603 korunám. Ukrajinská vláda totiž prerušuje dodávky jednej z najdôležitejších svetových obilnín,“ uviedol Kovanda.

V dôsledku vojny došlo k uzavretiu ukrajinských prístavov, odkiaľ sa pšenica rozváža do ostatných krajín a to spôsobilo aj vážne narušenie logistiky. Obchod s ruskou pšenicou je ochromený západnými sankciami, v dôsledku ktorých stúpli náklady na poistenie ich prepravy.


Svetovým najväčším odberateľom ruskej a ukrajinskej pšenice je Egypt, pre ktorý dva štáty zabezpečujú 86 percent pšenice. Egypt však už teraz naráža na problém s cenou chleba.

„Egyptský rozpočet vychádza z toho, že cena pšenice, ktorá sa do krajiny dováža bude činiť 255 dolárov za tonu. V skutočnosti ale už teraz Egypt dováža pšenicu za 350 dolárov za tonu, teda o 37 percent viac, než čo predpokladá rozpočet,“ dodáva Kovanda s tým, že v minulosti práve vysoké ceny potravín predstavovali kľúčový dôvod vypuknutia povstaní v arabskom svete.


Egyptská vláda preto zvažuje, že obmedzi dotačný program na chlieb, pričom jeho kritériá bude spĺňať zhruba 25-miliónov ľudí z celkového počtu obyvateľov 102 miliónov. Ostatní by zdražovanie chleba pocítili najviac.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie