• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pošta vydáva známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov

Pošta vydáva známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov

Na poštovej známke bude vyobrazená trojica prvých slovenských biskupov, ktorých vysviacka sa konala v nitrianskom kostole sv.

12.2.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenská pošta vydáva v piatok 12. februára poštovú známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov. Na známke je vyobrazená trojica prvých slovenských biskupov, ktorých vysviacka sa konala v nitrianskom kostole sv. Ladislava v nedeľu 13. februára 1921.

Išlo o Jána Vojtaššáka, Karola Kmeťka a Mariána Blahu. Ako informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková, jej nominálna hodnota je 0,65 eura. Známka má rozmery 44,4 × 27,2 milimetrov vrátane perforácie a vychádza vo forme tlačového listu s 25 známkami vytlačenými technikou ofsetu. Autorom poštovej známky je Martin Schwarz.

FDC vytlačená technikou oceľotlače

Poštová známka vychádza spolu s obálkou prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 12. február 2021 a domicilom mesta Nitra. Dorčáková priblížila, že na FDC obálke je trojica vysvätených biskupov pred vchodom do kostola. Motívom pečiatky je biskupská mitra s nápisom „Natio Slovaca eppis. Slovacis 1921“, teda národ slovenský biskupom slovenským 1921. FDC bola vytlačená technikou oceľotlače. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Martin Schwarz a autorom rytiny prítlače na FDC je Rudolf Cigánik.

Kňaz Ján Vallo uviedol, že pri vysviacke prvých slovenských biskupov ide o tých, ktorí boli vysvätení za spoločného štátu Čechov a Slovákov, teda prvej Československej republiky (ČSR). Dôvodom je, že Slovensko ako také administratívne neexistovalo a bolo súčasťou Uhorska. Po prvej svetovej vojne vznikla okrem iných štátnych útvarov aj Československá republika. „Táto zmena politickej mapy narobila problémy i v územno-správnom delení cirkevných provincií. Promaďarskí biskupi boli vypovedaní z územia ČSR a situácia bola vážna. Riešenie nastalo až po nadviazaní oficiálnych diplomatických vzťahov medzi ČSR a Svätou stolicou,“ priblížil Vallo.

Ukončenie provizória duchovnej správy

Ako Vallo dodal, v máji 1920 bol za apoštolského nuncia v ČSR menovaný Clemente Micara, ktorí vyberal kandidátov zo zoznamov, ktoré poskytli slovenskí kňazi i vláda ČSR. Po viacerých kompromisoch štátny sekretár kardinál Caspari 19. októbra 1920 vyjadril úmysel Svätej stolice vymenovať Jána Vojtaššáka za spišského, Karola Kmeťka za nitrianskeho a Mariána Blahu za banskobystrického biskupa.

Kánonický proces menovania začal 13. novembra 1920 a vymenovanie bolo vyhlásené 16. decembra 1920 počas tajného zasadania kardinálskeho konzistória pod vedením pápeža Benedikta XV. Na vysviacke 13. februára 1921 boli prítomní okrem cirkevných i štátni predstavitelia a zástupcovia kultúrnych a spoločenských organizácii z celej republiky. Vysviacka biskupov znamenala pre slovenských katolíkov ukončenie takmer dvojročného provizória duchovnej správy a začiatok novej epochy života miestnych cirkví.

Viac k téme: poštová známka

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie