• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Poslanec s koronavírusom v parlamente má imunitu na trestný čin

Poslanec s koronavírusom v parlamente má imunitu na trestný čin

Vo vyhláške zverejnenej krátko pred schôdzou parlamentu v nedeľu 27. decembra sa hovorí o osobách v osobitnom režime.

Hrozí poslancom pozitívnym na koronavírus trestné stíhanie za to, že boli medzi vianočnými sviatkami v parlamente pri hlasovaní o predĺžení núdzového stavu? Vyzerá to tak, že takéto pravidlo môže mať výnimku v prípade dodržania hygienických opatrení.

Téma fungovania parlamentu počas pandémie je na stole aj v súvislosti so schôdzou, na ktorej majú zákonodarci na budúci týždeň odhlasovať rozhodnutie vlády spred Silvestra o predĺžení núdzového stavu na Slovensku.

Vládnej koalícii sa pred Vianocami nepodarilo schváliť zmenu ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Stalo sa tak až medzi sviatkami.

Na prijatie ústavného zákona bola potrebná ústavná väčšina, teda aspoň 90 hlasov. Do parlamentu preto prišli aj poslanci, ktorí mali byť v izolácii a nevychádzať. Umožnila to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

V rokovacej sále sedeli počas hlasovania poslanci oddelení fóliou, ktorí mali byť inak v karanténe. Na tvári mali respirátory FFP3 prekryté rúškom. Ostatní poslanci mali respirátory FFP2.

Prokuratúra skúma vyhlášku

Vo vyhláške zverejnenej krátko pred schôdzou parlamentu v nedeľu 27. decembra sa hovorí o osobách v osobitnom režime. Okrem zdravotníkov či pracovníkov sociálnych zariadení a energetiky osobitné postavenie dostali aj pracovníci štátnych orgánov, prezident SR, členovia vlády, generálny prokurátor či poslanci parlamentu.

Vyhláška sa stala predmetom politických sporov medzi koalíciou a opozíciou, ale pochybnosti o prítomnosti pozitívnych poslancov v parlamente boli aj medzi samotnými koaličnými stranami.

Vyhláškou sa zaoberá prokuratúra. „Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ex offo preskúmava predmetnú vyhlášku a vyhodnocuje vec po právnej stránke,“ povedala portálu Webnoviny hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Pochybnosti o zdravom rozume

Advokát zo spoločnosti Kinstellar a lekár Peter Kováč považuje za neštandardné, že vyhláška ÚVZ umožňuje v čase pandémie pracovať aj poslancom pozitívnym na COVID-19. Ako však zdôraznil, v súlade s legislatívou určite je. „Či je aj v súlade so zdravým rozumom, je na inú diskusiu,“ dodal.

Kováč hovorí, že vyhlášky môže vydávať ministerstvo zdravotníctva, ÚVZ aj regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa neho legislatívne najčistejšie by bo bolo, keby vyhlášku vydalo ministerstvo zdravotníctva.

„Takáto vyhláška by mala ísť štandardným legislatívnym procesom, preto sa to urobilo cestou Úradu verejného zdravotníctva. Či to je vhodná forma, je na širšiu diskusiu, ale úrad verejného zdravotníctva takúto vyhlášku môže vydať podľa zákona o verejnom zdravotníctve,“ povedal Kováč.

Fico videl fašistické správanie sa

Predseda Smeru-SD Robert Fico pred schôdzou medzi sviatkami označoval účasť poslancov pozitívnych na ochorenie COVID-19 za „fašistické správanie sa vlády“.


Na sociálnej sieti upozorňoval každého poslanca, ktorý príde do parlamentu a je pozitívny na COVID-19, že sa dopúšťa trestného činu šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby, za ktorý mu hrozí 4 až 10 rokov. Tvrdil, že obyčajnou vyhláškou sa nemôže obchádzať trestnoprávna zodpovednosť poslancov


Advokát a lekár Kováč hovorí, že tí, ktorí také niečo tvrdia, môžu podať trestné oznámenie a „uvidia“.


„Je 99-percentná šanca, že to nebude prijaté. Je vydaná vyhláška, že poslanci majú výnimku. Ak niekto koná podľa právneho predpisu, tak nemôže konať protiprávne. Je to jedna z okolností vylučujúcich protiprávnosť v trestnom práve,“ argumentoval Kováč.

Advokátka a bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková poukázala na to, že zákondarci mali výnimku, preto sa podľa nej nemohli dopustiť trestného činu.


„Pokiaľ príslušný písomný akt umožňoval, aby sa zúčastnili rokovania, tak je logické, že z toho nevyplýva, že by boli podozriví, ak dodržali všetky podmienky, za ktorých mohli do parlamentu vstúpiť,“ vyjadrila sa pre Webnoviny.sk Mišíková.

Schôdza môže byť aj bez „pozitívnych“

Na budúci týždeň by sa však nemalo stať, že by vedome prišiel do parlamentu poslanec s koronavírusom. Na schôdzi má parlament hlasovaním potvrdiť vládne rozhodnutie o predĺžení núdzového stavu. Ten mal skončiť 29. decembra 2020, kabinet ho predĺžil o ďalších 40 dní.


K schváleniu núdzového stavu bude stačiť aj jednoduchá poslanecká väčšina. Koalícia preto nebude musieť tlačiť na to, aby boli v parlamente všetci vládni poslanci vrátane pozitívnych na COVID-19. „Myslím si, že to nie je potrebné,“ vyjadril sa šéf najsilnejšieho vládneho klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie