• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Poslancov čaká posledná schôdza parlamentu v roku, prerokujú viac ako sto bodov programu

Poslancov čaká posledná schôdza parlamentu v roku, prerokujú viac ako sto bodov programu

Pozornosť bude pútať predovšetkým vetovaný zákon od prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorým sa má predĺžiť moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo súčasných 14 na 50 dní pred voľbami.

26.11.2019 (Webnoviny.sk) - Na poslednej tohtoročnej schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začína v utorok o 13:00, majú poslanci prerokovať viac ako 100 bodov programu. Pozornosť bude pútať predovšetkým vetovaný zákon od prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorým sa má predĺžiť moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo súčasných 14 na 50 dní.

Moratórium aj referendum

Podľa prezidentky je totiž novela v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako je právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž.

V prípade, že parlament jej veto prelomí, prezidentka podá návrh na ústavný súd, aby posúdil ústavnosť príslušných ustanovení a zároveň požiada o pozastavenie ich účinnosti. Za schválenie novely hlasovali na októbrovej parlamentnej schôdzi poslanci Smeru-SD, SNS a ĽSNS.

Členovia parlamentu sa budú zaoberať aj návrhom, podľa ktorého by na platnosť celoštátneho referenda po novom mohla postačovať účasť najmenej 25 percent oprávnených voličov.

Momentálne je na platnosť referenda potrebná 50-percentná účasť. Navrhujú to poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), pričom zdôrazňujú, že rozhodnutie musí byť stále prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Novela o sudcoch a prísediacich

Hnutie OĽaNO taktiež navrhuje, aby politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo ich vdovám a vdovcom by mohol byť priznaný jednorazový finančný príspevok vo výške 1 000 eur. Docieliť to chcú prostredníctvom novely zákona o protikomunistickom odboji. Zároveň požadujú plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti a ich zložiek o 50 percent.

Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Alojz Baránik a Ondrej Dostál zasa na rokovanie pléna predkladajú novelu ústavného zákona, ktorej cieľom je zveriť ústavnému súdu právomoc rozhodovať o opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam disciplinárnych senátov, ale aj proti ich nečinnosti.

Liberáli chcú ďalej prostredníctvom novely zákona o sudcoch a prísediacich docieliť zrušenie zákazu zverejňovania tváre sudcov z dôvodu, že ide o neprimerané obmedzenie pre masovo-komunikačné prostriedky a poskytnutie neodôvodnenej anonymity sudcu vo vzťahu k verejnosti.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Oto Žarnay sa pokúsi presadiť, aby sa v zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch zadefinovali sociálno-patologické javy, ako sú šikanovanie, mobing či bossing na školskom pracovisku.

O všetkých uvedených opozičných návrhoch bude parlament rozhodovať v prvom čítaní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie