• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Poslanci vystavili stopku predbiehaniu pri očkovaní proti koronavírusu, nemocniciam hrozí pokuta

Poslanci vystavili stopku predbiehaniu pri očkovaní proti koronavírusu, nemocniciam hrozí pokuta

Ak nemocnica pokutu dostane, minister sa podľa jeho slov bude pýtať, akým spôsobom sa pokuta preniesla aj do osobnej zodpovednosti osoby, ktorá pochybila.

Štát bude môcť pokutovať zdravotnícke zariadenia, ak porušia pravidlá očkovania proti koronavírusu. Parlament vo štvrtok v skrátenom legislatívnom konaní schválil balík zmien.

Sankcie pre nemocnice umožňuje novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá je jeho súčasťou.

Účelom tejto úpravy je predchádzať spoločensky nežiaducemu správaniu. Ide najmä o uprednostňovanie osôb v rozpore s prioritizáciou vakcinácie, ktorá je uvedená v Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Kontrola bude náročná

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v stredu uviedol, že nemocnici pri nedodržaní postupu stratégie hrozí pokuta do výšky 10-tisíc eur.


Sankciu bude možné udeliť právnickej osobe, ktorá je za takého uprednostnenie zodpovedná. Nové usmernenia, ktoré rezort zverejní, budú podľa Krajčího exaktné a kontrola by tak mala byť jednoduchšia.

„Vždy to však závisí od daného očkovacieho centra. Pokiaľ tam nebudú čestní ľudia, tak kontrolovať, či sa niekto nepredbehne, je veľmi náročné,“ doplnil.


Ak nemocnica pokutu dostane, minister sa podľa jeho slov bude pýtať, akým spôsobom sa pokuta preniesla aj do osobnej zodpovednosti osoby, ktorá pochybila.

Zrýchlenie očkovania

Novelou zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci v rámci balíka zmien taktiež schválili, sa upravuje možnosť vykonávania očkovania aj mimo zdravotníckych zariadení ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Cieľom je umožniť čo najrýchlejšiu realizáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19.


Novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sa tiež rozširuje možnosť výkonu diagnostického testu aj žiakom tretieho alebo štvrtého ročníka študijného odboru zdravotnícky asistent, ak dovŕšili 18 rokov.

Po novom tiež budú môcť zdravotnícki pracovníci vykonávať zdravotnícke povolanie aj v režime výkonu dobrovoľníckej činnosti a študenti a žiaci budú môcť vykonávať diagnostický test samostatne bez dohľadu iného zdravotníckeho pracovníka.

Hospitalizácie aj v zahraničí

Parlament súčasne schválil pozmeňujúci návrh, na základe ktorého kritériá určovania poradia osôb pri očkovaní proti COVID-19 ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo zdravotníctva.

Pozmeňujúci návrh ďalšej skupiny poslancov zase rozšíril možnosti testovania na prítomnosť koronavírusu poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti aj mimo zdravotníckeho zariadenia.


Poslanci tiež schválili možnosť hospitalizácie pacientov s ochorením COVID-19 v prípade kritickej preťaženosti nemocníc aj v okolitých členských štátoch.

Najčastejšie otázky o očkovaní proti COVID-19. Kedy na mňa príde rad a môžem vakcíny kombinovať?

Všetko o vakcínach proti COVID-19. Ktorá je najúčinnejšia a aké sú ich nežiaduce účinky?

Matovič: Ak niekto povie, že potrebujeme masívne očkovanie a nie masívne testovanie je pre mňa hlupák

Koronavírus bude hýbať svetom aj v novom roku, sociológ však očakáva postupnú stabilizáciu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie