• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Poslanci schválili štátnu pomoc v súvislosti s koronavírusom pre predajcov automobilov

Poslanci schválili štátnu pomoc v súvislosti s koronavírusom pre predajcov automobilov

Poslanci schválili novelu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorá obsahuje dve podporné opatrenia.

17.9.2020 (Webnoviny.sk) - Štát pomôže predajcom automobilov vyrovnať sa s dopadmi koronakrízy na ich podnikanie. Poslanci totiž vo štvrtok schválili novelu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

Tá obsahuje dve podporné opatrenia, ktoré umožnia predávať vozidlá ukončenej série dlhšie časové obdobie a v roku 2021 povolia tzv. dopredaj vozidiel väčšiemu počtu vozidiel. O novele plénum rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

pomoc predajcom

Zmeny predstavilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR ako snahu pomôcť predajcom automobilov. Tí totiž majú pre viac ako mesiac zatvorené predajne, ako aj pokles celkových predajov, na skladoch približne 1 000 vozidiel, ktoré nestíhajú v termíne zaregistrovať.

To by mohlo viesť k tomu, že by museli vozidlá zaregistrovať na seba a predávať ich ako ojazdené, alebo ich vyviezť do tretích krajín, čo by im spôsobilo reálne škody.

Takisto predajcom zostanú na skladoch vozidlá, ktoré by nebolo možné dopredať z dôvodu, že v roku 2021 vychádza kvantitatívne obmedzenie z predaných vozidiel v roku 2020.

Zmiernenie následkov

Cieľom návrhu je podľa predkladacej správy zmierniť negatívne následky, ktoré vznikli v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19, a predísť tak škodám pre predajcov vozidiel.

"Návrhom zákona sa navrhuje umožnenie predaja vozidiel ukončenej série, ktoré nemohlo byť uvedené na trh, sprístupnené na trhu, evidované ani uvedené do prevádzky v cestnej premávke z dôvodu nadobudnutia platnosti nových technických požiadaviek o šesť mesiacov a umožnenie povoľovania tzv. dopredajov vozidiel v roku 2021 pri kvantitatívnom obmedzení, nielen na základe počtu predaných vozidiel v predchádzajúcom kalendárnom roku (rok 2020), ale umožniť kvantitatívne obmedzenia na základe počtu predaných vozidiel v roku 2019, ak tieto predaje boli vyššie," vysvetľuje rezort opatrenia.

Celoeurópske riešenie

Na vzniknutý stav upozorňovalo ministerstvo dopravy Európsku komisiu od apríla tohto roka s tým, že žiadali prijať celoeurópske riešenie. Zástupcovia komisie 22. júla oznámili členským štátom, že sa takéto riešenie neprijme, pretože jednotlivé krajiny boli koronakrízou zasiahnuté rôzne.

Preto si členské štáty majú prijať vlastné vnútroštátne opatrenia, keďže najlepšie poznajú dopad na predaje vozidiel.

Uvedené opatrenia boli podľa rezortu odkonzultované so zástupcami Generálneho riaditeľstva pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Európskej komisie a neboli voči nim vznesené výhrady.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie