• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Poľsko vypovedalo zmluvu s Gazpromom o dodávkach plynu, vláda sa chce zbaviť energetickej závislosti na Rusku

Poľsko vypovedalo zmluvu s Gazpromom o dodávkach plynu, vláda sa chce zbaviť energetickej závislosti na Rusku

Poľská vláda ukončila dohodu s Ruskom o dodávkach zemného plynu a príslušnej infraštruktúre. V pondelok to oznámila ministerka životného prostredia Anna Moskwa.

Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedla, že Poľsko vypovedáva zmluvu o plynovode Jamal z roku 1993. Tá zahŕňa dodávku plynu cez plynovod Jamal a výstavbu a údržbu infraštruktúry súvisiacej s tranzitom plynu cez Poľsko, informuje televízia CNN.

„Agresia Ruska proti Ukrajine potvrdila správnosť odhodlania poľskej vlády v smere úplnej nezávislosti od ruského plynu,“ napísala ministerka a doplnila, že vždy vedeli, že ruský energetický gigant Gazprom „nie je dôveryhodný partner“.

Koncom apríla Rusko odstrihlo od jeho plynu Poľsko a Bulharsko, pretože zaň nezaplatili v rubľoch. V sobotu zas Rusko zastavilo dodávky plynu do Fínska. O deň neskôr Litva úplne zastavila dodávky energií z Ruska.

Lukašenko: Poľsko si chce privlastniť západnú časť Ukrajiny. Kyjev bude ešte prosiť, aby sme im s Ruskom pomohli

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko obvinil Západ, že sa pokúša rozštvrtiť Ukrajinu. Počas návštevy ruského letoviska Soči, kde sa stretáva s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, tiež vyhlásil, že sa Poľsko snaží zmocniť západu Ukrajiny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zároveň naznačil, že Kyjev bude musieť nakoniec požiadať o pomoc Bielorusko a Rusko, aby zabránil tomuto prepadnutiu. Pre svoje tvrdenia však neposkytol žiadne dôkazy, upozorňuje spravodajský portál BBC.

Putin sa na spoločnej tlačovej konferencii sústredil na ruskú snahu prinútiť zahraničné spoločnosti platiť v rubľoch pri nákupe ruského exportu. To podľa jeho slov posilní ruskú menu.

Ukrajinská poslankyňa vyzvala na ukončenie nákupov ruského plynu a ropy

Závislosť Európy od ruskej ropy a plynu financuje znásilňovanie a vraždy ukrajinských detí, povedala pre televíziu Sky News ukrajinská poslankyňa a členka ukrajinskej delegácie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose Ivana Klympuš-Cincadzeová.

Podľa jej slov západné štáty a firmy musia ukončiť zvyčajné obchody s Moskvou a vyzvala na zvýšenie dodávok ťažkých zbraní na Ukrajinu a tiež na úplné embargo na ruský plyn a ropu.

Prostredníctvom videospojenia s k účastníkom Svetového ekonomického fóra v pondelok prihovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Účastníci Svetového ekonomického fóra sa prvýkrát od vypuknutia pandémie koronavírusu v roku 2020 v tomto roku na výročnej konferencii stretávajú osobne.

Poľsko-slovenský plynovod čoskoro sprevádzkujú, vďaka nemu sa zníži naša energetická závislosť na Rusku

Slovensko by už čoskoro malo mať prepojenú plynovodnú sieť s Poľskom. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek v závere týždňa vycestoval na východné Slovensko skontrolovať práce na poľsko-slovenskom plynovom prepojení vo Výrave.

Diverzifikácia energetických zdrojov

Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR, práce sú v záverečnej fáze. Prebiehajú posledné dokončovacie práce a úpravy terénu pred spustením testovacej prevádzky.

„Potrubie je tak pripravené pre natlakovanie plynom, ktoré prebehne už čoskoro. Po testovaní bude môcť nové plynovodné prepojenie naplno prispieť k zabezpečeniu diverzifikácie zdrojov a k zabezpečeniu energetickej bezpečnosti Slovenska,“ konštatovalo ministerstvo.

Dodávky LNG

Prepojením na poľskú sieť sa Slovensku otvára možnosť využívať celý globálny LNG systém. Prepojenie plynových systémov Slovenska a Poľska je jeden z najväčších projektov energetickej infraštruktúry na Slovensku. Tvorí kľúčovú časť prioritného koridoru severojužných plynárenských spojení v strednej a východnej Európe.

Prepojovací plynovod má dĺžku približne 164 km. Na poľskej strane je to 61,3 km, dĺžka slovenskej časti je 103 km od štátnej hranice po kompresorovú stanicu Veľké Kapušany.

Slovensko-poľský plynovod je už dimenzovaný aj na prepravu zemného plynu s prímesou vodíka, keďže slovenský prepravca spoločnosť Eustream sa pridal k paneurópskej iniciatíve European Hydrogen Backbone. Výstavba projektu začala na jeseň 2018 a je spolufinancovaná z európskych prostriedkov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie