• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Politológ: Maďarské strany sa môžu dostať do parlamentu, ale je tu riziko

Politológ: Maďarské strany sa môžu dostať do parlamentu, ale je tu riziko

Maďarské strany založia aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program.

18.10.2019 (Webnoviny.sk) - Je veľká šanca, že sa maďarské politické strany so spoločnou kandidačnou listinou dostanú do parlamentu. Pre agentúru SITA to povedal politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislava Pavol Baboš. Maďarské politické strany Most-Híd, Strana maďarskej komunity (SMK) a Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (MKDSZ-MKDA) sa v piatok dohodli, že do budúcoročných parlamentných volieb pôjdu na spoločnej kandidačnej listine.

Nevraživé správanie lídrov

Podľa Baboša je tu však jedno riziko, a to ako tento krok prijmú voliči Most-Híd a SMK, keďže doteraz tieto strany na seba útočili a ich lídri sa k sebe správali nevraživo.

„Ak to však budú vedieť vysvetliť svojim voličom, tak je tam veľká šanca, že prejdú do Národnej rady SR,“ myslí si Baboš. To, že na čele kandidátky nebudú predsedovia strán hodnotí politológ ako strategický krok. „Je to taký ústupok či kompromis, ktorý obe strany urobili, aby dospeli k spoločnej dohode,“ dodal Baboš.

Spoločný štáb aj volebný program

Kandidačnú listinu spoločnej volebnej strany pod názvom „Strana regiónov Most MK“ vytvorí MKDSZ-MKDA. Strany založia aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program. Úspešní kandidáti po voľbách v parlamente vytvoria spoločný poslanecký klub.


Podľa posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala agentúra AKO začiatkom októbra, by sa do parlamentu nedostala ani jedna politická strana zastupujúca maďarskú menšinu. Most-Híd by volilo 3,9% respondentov, SMK 3,1% voličov. Na vstup do parlamentu pritom politická strana musí získať 5%.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie