• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Politická reklama by sa mohla vysielať aj počas kampane v komunálnych voľbách, chcú to koaliční poslanci

Politická reklama by sa mohla vysielať aj počas kampane v komunálnych voľbách, chcú to koaliční poslanci

Združenie miest a obcí Slovenska rozumie zámeru stanovenia jasných pravidiel z hľadiska priestoru pre kandidátov a tiež vo vzťahu k financovaniu kampaní.

5.7.2020 (Webnoviny.sk) - Skupina koaličných poslancov Národnej rady SR (NR SR) chce umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volebnej kampane volieb do orgánov územnej samosprávy.

Na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začína v utorok 7. júla, preto predkladajú novelu zákona o volebnej kampani. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) rozumie zámeru stanovenia jasných pravidiel z hľadiska priestoru pre kandidátov a tiež vo vzťahu k financovaniu kampaní.

Otáznym je podľa nich vytvorenie adekvátneho mediálneho priestoru. Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič ocenil túto iniciatívu vládnej koalície.

Doplniť zákon

Cieľom návrhu zákona je umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volebnej kampane volieb do orgánov územnej samosprávy na rovnakých, respektíve podobných princípoch, ako je to v súčasnosti umožnené v prípade volieb do NR SR, Európskeho parlamentu či pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky,“ píšu predkladatelia.

Tiež navrhujú doplniť do zákona absentujúcu právnu úpravu zaraďovania diskusných relácií do vysielania.

Voliči, najmä v menších obciach a mestách, majú totiž podľa koaličných poslancov obmedzenú možnosť dozvedieť sa niečo viac o kandidátoch na primátorov a starostov, respektíve na poslancov, a sú „odkázaní takmer výhradne“ na tlačené propagačné materiály a na predvolebné podujatia.

Regionálne a lokálne médiá, ktoré sú primárne na to, aby verejnosť informovali o dianí v danom regióne, respektíve meste či obci, nemôžu vysielať politickú reklamu, ktorá je spravidla zhrnutím volebných programov a zámerov jednotlivých kandidátov,“ ozrejmujú navrhovatelia.

Jasné pravidlá

ZMOS rozumie zámeru stanovenia jasných pravidiel z hľadiska priestoru pre kandidátov a tiež vo vzťahu k financovaniu kampaní. „Otázne zostáva vytvorenie adekvátneho mediálneho priestoru, keďže netreba zabúdať, že najbližší termín riadnych komunálnych volieb bude identický s dátumom volieb do orgánov samosprávnych krajov, čo vytvára nápor na mediálny priestor,“ uviedol pre agentúru SITA ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič ocenil túto iniciatívu vládnej koalície. Ako uviedol pre agentúru SITA, podobnú legislatívnu úpravu navrhoval ešte ako poslanec NR SR v roku 2017.

Mojím cieľom bolo zjednotiť podmienky vysielania politickej reklamy a diskusných programov počas volebnej kampane pred všetkými voľbami. Som preto rád, že si súčasná koalícia osvojila, respektíve sa vrátila k mojej iniciatíve," priblížil Viskupič.

Zvýšenie účasti

Toto opatrenie vníma ako potrebné a je presvedčený, že na aktuálnosti jej pridalo zharmonizovanie termínu volieb miestnej a regionálnej samosprávy s premiérou v roku 2022, ktorého jedným z cieľov je zvýšiť volebnú účasť.

Predstavitelia samospráv sú priamo volení a riešia témy, ktoré bezprostredne ovplyvňujú každodenný život ľudí v krajoch, mestách a obciach, či už ide o oblasti zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, školstva alebo kultúry," dodal predseda SK8 Viskupič.

Viac k téme: parlament, poslanci, právna úprava, reklama, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie