• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Polícia upozorňuje na online podvodníkov, zneužívajú vojnu na Ukrajine a snažia sa od ľudí vylákať peniaze

Polícia upozorňuje na online podvodníkov, zneužívajú vojnu na Ukrajine a snažia sa od ľudí vylákať peniaze

Polícia ľudom radí, že ak chcú pomôcť Ukrajine prostredníctvom finančných zbierok, tak by si mali vždy overiť hodnovernosť danej organizácie.

10.3.2022 (Webnoviny.sk) - Polícia upozorňuje na ľudí, ktorí zneužívajú vojnu na Ukrajine na online podvody. Ako uviedol Policajný zbor vo svojom profile na sociálnej sieti, môže ísť o podvodné maily, v ktorých sa neznámy odosielateľ tvári, že organizuje finančnú zbierku pre Ukrajinu, alebo že po niekom, kto zahynul na Ukrajine prijímateľ mailu zdedil veľkú sumu peňazí.

Rovnako varujú pred falošnými charitatívnymi zbierkami a stránkami, ktoré sa budú tváriť, že chcú pomôcť Ukrajine, no v konečnom dôsledku budú chcieť od osoby snažiacej sa pomôcť číslo kreditnej karty.

„Ak chcete reálne pomôcť Ukrajine prostredníctvom finančných zbierok, tak si vždy overte hodnovernosť danej organizácie. Má oficiálnu webovú stránku? Má na nej uvedenú adresu sídla a telefónne číslo? Keď si jej názov zadáte do Google, objavia sa vám reálne články o jej pozitívnej činnosti alebo naopak varovania, že je podvodná? Vidíte na jej stránkach fotky reálnych ľudí, ktorí sú na čele organizácie? Podvodníci sú pripravení zneužiť akékoľvek nešťastie vo svoj prospech. Buďte obozretní, neverte lákavým e-mailom,“ radia policajti.

Viete rozpoznať phising? Podvodné kampane sú na Slovensku stále častejšie

Štyria z desiatich Slovákov vôbec netušia, čo je phishing. Viac ako štvrtina opýtaných sa už s touto formou podvodu stretla, každý desiaty má s ním dokonca osobnú skúsenosť za posledný mesiac.

Väčšina Slovákov je opatrná

Ako vyplýva z výsledkov reprezentatívneho prieskumu pre spoločnosť Home Credit, väčšina Slovákov je ale opatrná, približne tri štvrtiny nezdieľajú s inými ľuďmi, a to ani v rodine, svoj PIN k platobnej karte a do mobilu, či heslá k účtom alebo emailom.

Phishing, čiže podvodné kampane, ktoré sa snažia pomocou rozosielania emailov či cez rôzne komunikačné platformy získať citlivé dáta, ako sú heslá, údaje o platobných kartách, rodné čísla alebo prístupy k internetovému bankovníctvu, je podľa uvedenej spoločnosti aj na Slovensku stále častejší. Väčšina opýtaných, takmer 90 percent, v prieskume uviedla, že ak by sa stali obeťou phishingu, ihneď by sa obrátili na banku či poskytovateľa platobnej karty, traja z desiatich by volali na políciu a približne rovnaký počet Slovákov by kontroloval, či im nemiznú z účtu peniaze.

Včasná reakcia môže odhaliť nové formy podvodu

„Správny postup je najprv skontrolovať pohyby na účte a kartu ešte v aplikácii alebo v internetovom bankovníctve zablokovať, než dôjde k nekontrolovaným transakciám. Ďalším krokom je kontaktovať poskytovateľa karty a dohodnúť sa na ďalšom postupe. Včasná reakcia môže pomôcť odhaliť nové formy phishingu a nastaviť tak obranné mechanizmy,“ vysvetlil ombudsman klientov Home Credit Miroslav Zborovský.

Medzi hlavné znaky phishingu väčšinou patrí zlá slovenčina či komplikovaná emailová adresa, kedy je vidieť, že sa nezhoduje s oficiálnymi emailovými kontaktmi údajného odosielateľa, ktoré má na webových stránkach uvedené. Odkaz na zaplatenie alebo prihlásenie býva taktiež zložitý. „Medzi ďalšie znaky patrí, napríklad mierne pozmenené logo a pokiaľ si na zaslaný odkaz prejdete myšou, zistíte, že názov smeruje na inú stránku, ako je uvedené, väčšinou na zahraničný web,“ uviedol Zborovský.

Takmer polovica Slovákov sa obáva kybernetických útokov a počítačovej kriminality, strach majú aj o deti

Takmer polovica respondentov zo Slovenska (46 percent) sa obáva kybernetických útokov a počítačovej kriminality, ako sú krádež alebo zneužitie osobných údajov, škodlivý softvér alebo phishing.


Vyplýva to z osobitného prieskumu Eurobarometer, na ktorom sa od septembri do októbra 2021 zúčastnilo 26 530 respondentov z 27 členských štátov Európskej únie (EÚ).

Digitálne nástroje budú dôležité

Zo Slovenska ich bolo 1 020. Prieskum poskytla Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Prieskum ukázal, že viac ako osem z desiatich Európanov (81 percent, SR 77 percent) si myslí, že do roku 2030 budú digitálne nástroje a internet v ich živote dôležité. Podľa 82 percent Slovákov používanie prinesie aspoň toľko výhod ako nevýhod.

Boja sa aj o deti

Ludviková poukázala na to, že 56 percent opýtaných európskych občanov a 46 percent zo Slovenska vyjadrilo obavy z kybernetických útokov a počítačovej kriminality. Navyše, viac ako polovica (EÚ 53 percent, SR 50 percent) má tiež obavy o bezpečnosť a duševnú pohodu detí na internete.


Strach majú aj v súvislosti s používaním osobných údajov a informácií zo strany spoločností či verejnej správy. Túto možnosť v prieskume označilo 46 percent respondentov z EÚ a 37 percent zo Slovenska.

„Približne tretinu (34 percent) opýtaných z EÚ aj zo Slovenska znepokojujú ťažkosti súvisiace s odpojením sa a nájdením rovnováhy medzi životom online a offline a približne jedného zo štyroch (26 percent) znepokojujú ťažkosti týkajúce sa získavania nových digitálnych zručností potrebných na aktívnu účasť v spoločnosti,“ doplnila Ludviková.


Podľa výsledkov prieskumu si väčšina občanov myslí, že EÚ chráni ich práva v online prostredí dobre. Avšak takmer 40 percent opýtaných v EÚ a 44 percent na Slovensku si neuvedomuje, že ich práva, ako je sloboda prejavu, súkromie či nediskriminácia, by sa mali dodržiavať aj online. Zároveň veľká väčšina európskych občanov považuje za užitočné dozvedieť sa o týchto právach viac.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie