• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Policajti by už nemali mať na uniformách menovky, mnohí čelia osočovaniu a vyhrážaniu

Policajti by už nemali mať na uniformách menovky, mnohí čelia osočovaniu a vyhrážaniu

Na policajnej rovnošate však naďalej ostane služobné číslo policajta.

21.8.2021 (Webnoviny.sk) - Príslušníci Policajného zboru už nemajú mať na rovnošatách menovky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o Policajnom zbore, ktorú rezort vnútra predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Dôvodom podľa ministerstva je, že v mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádza k osočovaniu a vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom, ako aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov.

Ministerstvo navyše uvádza, že zákonom upravenou povinnosťou policajta nosiť na služobnej rovnošate menovku s menom, priezviskom a akademickým titulom policajta je SR ojedinelá v rámci okolitých štátov, ktoré sú členmi Európskej únie.

Prístup k týraným zvieratám

Po novom sa tiež napríklad oprávnenie policajtov zaistiť osobu rozširuje z osoby pristihnutej pri páchaní priestupku aj na osoby, ktoré sa dopúšťajú iného správneho deliktu, pretože ide o obdobné protiprávne konanie.

Takisto bude môcť policajt zaistiť nielen osobu nachádzajúcu sa na mieste trestného činu bezprostredne po jeho spáchaní, ale aj osobu pristihnutú pri trestnom čine alebo bezprostredne po ňom a tiež osobu zastihnutú na úteku.

Policajti by tiež v rámci novely mali mať možnosť prístupu na miesta, kde sa nachádza týrané zviera, aj keď majiteľ nie je na mieste alebo s tým nesúhlasí.

„Navrhované oprávnenie by primárne sledovalo účel odstránenia protiprávneho stavu spočívajúcom vo včasnom zabránení týrania zvierat, prípadne posúdenia protiprávneho deliktu a v prípade potreby aj jeho dokumentovania, ako aj privolania zložiek, ktoré vo svojom predmete činnosti majú ochranu zvierat," uvádza rezort vnútra.

Putá na psychicky chorých

Policajti by tiež mali dostať možnosť použiť putá pri pacifikovaní psychicky chorých osôb.

„V prípadoch, keď lekár rozhodne, že zdravotný stav ošetrovaného si vyžaduje hospitalizáciu, sa psychicky chorá osoba vo veľkej väčšine prípadov začne správať agresívne až nepríčetne. Začne napádať ošetrujúceho lekára, rodinných príslušníkov, členov policajnej hliadky a častým sprievodným javom takéhoto agresívneho správania je aj to, že v stave nepríčetnosti dochádza k sebapoškodzovaniu psychicky chorého, čo si vyžaduje okamžité zakročenie príslušníkov Policajného zboru," vysvetľuje ministerstvo vnútra.

Takéto agresívne správanie podľa rezortu pokračuje aj počas transportu do nemocnice na psychiatrické oddelenie, pričom z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti počas prevozu a taktiež zabezpečenia ochrany života a zdravia všetkých zúčastnených osôb, ako aj samotnej psychicky chorej osoby, je nevyhnutné použitie donucovacieho prostriedku, akým sú putá.

Oprávnenie voči vodičom

Po novom by policajti mali mať aj oprávnenie použiť technické prostriedky na zabránenie odjazdu dopravného prostriedku v prípade účasti vodiča na dopravnej nehode a jeho nezotrvania na mieste nehody.

„Ide o prípad, keď si vodič, ktorý mal účasť na dopravnej nehode, nesplnil povinnosti vodiča, a to zotrvať na mieste dopravnej nehody," dodal rezort vnútra.

Účinnosť novely sa v prípade schválenia kompetentnými inštitúciami navrhuje od 1. januára 2022.

Viac k téme: menovky, policajti

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie