• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Policajná inšpekcia by mohla byť nezávislejšia, vláda pripúšťa aj vznik nového úradu

Policajná inšpekcia by mohla byť nezávislejšia, vláda pripúšťa aj vznik nového úradu

Programové vyhlásenie vlády pripúšťa možnosť vzniku Generálnej inšpekcie ozbrojených zborov.

20.4.2020 (Webnoviny.sk) - Vláda vedená Igorom Matovičom (OĽaNO) prehodnotí postavenie a činnosť Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Uvádza sa to v programovom vyhlásení vlády, ktorým sa v pondelok bude zaoberať parlament.

Operatívne zložky v jednotlivých rezortoch

Podľa dokumentu má vláda v prípade policajnej inšpekcie na základe výsledkov analýzy legislatívnymi opatreniami zabezpečiť jej väčšiu nezávislosť a efektivitu.

„Ak z výsledkov analýz (vláda) zistí, že najefektívnejšie by zločinnosti príslušníkov bezpečnostných a ozbrojených zborov dokázala čeliť takzvaná Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov, navrhne legislatívne zmeny vedúce k jej vzniku. Jej súčasťou by boli aj operatívne zložky v jednotlivých rezortoch," uvádza sa v programovom vyhlásení.

Policajná inšpekcia na Slovensku momentálne funguje ako Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Na starosti má vyšetrovanie trestných činov policajtov, príslušníkov justičnej stráže a tiež finančnej správy. Vyšetrovanie trestných činov v kompetencii úradu dozorujú krajské prokuratúry.

Samostatná súčasť Policajného zboru

Úrad inšpekčnej služby MV SR sa v roku 2018 zmenou zákona pretransformoval zo Sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR. Z priamo podriadeného útvaru ministerstva sa tak zmenil na samostatnú súčasť Policajného zboru.

Šéfa inšpekcie po absolvovaní výberového konania pred výberovou komisiou a parlamentným výborom pre obranu a bezpečnosť na návrh ministra vnútra odobruje hlasovaním vláda.

Samostatný štátny orgán určený na vyšetrovanie nezákonnej činnosti príslušníkov ozbrojených a bezpečnostných zborov momentálne funguje napríklad v Českej republike.

Viac k téme: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), policajná inšpekcia, programové vyhlásenie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie